Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veehouders op de vingers getikt om antibiotica gebruik

28-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
veehouders-op-de-vingers-getikt-om-antibiotica-gebruik
Een kwart van de boeren met vleeskalveren, varkens en vleeskuikens moet het gebruik van antibiotica snel verminderen. Dat stelt de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) in het rapport Beschrijving van het antibioticumgebruik bij vleeskuikens, zeugen en biggen, vleesvarkens, en vleeskalveren in 2011 en benchmarindicatoren voor 2012.

De SDa heeft voor het eerst op grote schaal in kaart gebracht hoeveel antibiotica er in de intensieve veehouderij worden gebruikt. Daarbij gaat het om gegevens van bijna 10.000 bedrijven.

De SDa is relatief positief over de inzet van veehouders en dierenartsen. Het gebruik van antibiotica nam de afgelopen jaren al fors af. Uit cijfers van de handel blijkt dat veehouders vorig jaar 338.000 kilo antibiotica insloegen. Dat is 32 procent minder dan in 2009 en 40 procent minder dan in het recordjaar 2007. De verkoopcijfers liggen nu op een niveau dat sinds 1999 niet zo laag is geweest.

Kanttekening
Eerder deze maand meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat op veehouderijbedrijven op grote schaal antibiotica niet zorgvuldig en niet restrictief wordt toegediend. Henk Bleker kondigde strengere maatregelen aan naar aanleiding van het onderzoek van de NVWA.

Illegale diergeneesmiddelen
De NVWA heeft een grootschalig netwerk van illegaal gebruik van antibiotica in de vleeskuikensector blootgelegd. Bij dit onderzoek is 4000 kilo aan illegale diergeneesmiddelen in beslaggenomen en vernietigd en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

De overheid greep enkele jaren geleden in en eiste dat het gebruik in 2012 gehalveerd zou moeten zijn ten opzichte van het peiljaar 2009. Volgens de SDa wordt dat ruimschoots gehaald.

Strikte voorwaarden
Antibiotica mogen in de varkens-, vleeskuiken-, kalver- en melkveehouderij uitsluitend worden toegediend door een dierenarts; die mag ook geen antibiotica meer achterlaten op het bedrijf. Onder zeer strikte voorwaarden kan daarvan worden afgeweken. Daartoe moet een overeenkomst worden gesloten tussen de dierenarts en de veehouder; die overeenkomst moet worden aangemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voorzichtig met terugdringen
De SDa vindt dat veehouders wel voorzichtig moeten zijn met het terugdringen van de geneesmiddelen. Dit moet niet leiden tot onjuiste toepassing van antibiotica, zoals onderdosering of het niet afmaken van de kuur. Indien het gebruik van antibiotica uit diergezondheids- en dierwelzijnsoverwegingen noodzakelijk is, dienen deze volgens regels te worden toegepast.

Geen sancties
Als er sprake is van grootverbruik kunnen de dierenarts en deskundigen uit de sector in actie komen om de boer te helpen het gebruik te verminderen. De diersectoren zijn zelf verantwoordelijk voor de maatregelen. De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) heeft geen sanctie mogelijkheden om grootgebruikers aan te pakken. De SDa is toezichthouder en normerend instituut.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.