Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VEB: zo snel mogelijk duidelijkheid Ordina

03-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
veb-zo-snel-mogelijk-duidelijkheid-ordina
Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de mogelijke fraude bij Ordina die donderdag aan het licht kwam. Dat liet Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vrijdag desgevraagd weten. Keyner was ,,oprecht verrast" over de ,,duistere zaken'' waarvan de automatiseerder wordt beticht.
Donderdag meldde ZEMBLA dat Ordina in de periode 2005-2010 heeft gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid. Als gevolg daarvan kelderde het aandeel van de automatiseerder met 24,5 procent. Ook vrijdag stond Ordina in de min op de beurs. Volgens Keyner zijn beleggers nerveus en moeten onzekerheden zo snel mogelijk worden weggenomen.
,, De vragen die wij hebben liggen voor de hand: Klopt het ver haal en is er sprake van een incident of is er structureel iets mis met de bedrijfscultuur?", zegt Keyner. Hij vindt ook dat de rol van de raad van commissarissen van Ordina moet worden onderzocht. Eventueel zou een externe accountant zijn licht moeten laten schijnen op de zaak.
Keyner ziet in de vermeende fraude van Ordina sterke gelijkenissen met de bouwfraude. De bevindingen van ZEMBLA noemde hij verontrustend en zorgelijk. ' Althans, als uit onderzoek blijkt dat het klopt ', verduidelijkte hij. ' Bij ieder bedrijf vinden incidenten plaats. Het is zorgelijk als blijkt dat het op grote schaal is gebeurd. Daarom moet er snel duidelijkheid komen. '

Lees de brief van de VEB aan Ordina en accountant PricewaterhouseCoopers

Antwoord van Ordina op de vragen van de VEB.

(ANP)
 

Meer over:

wie is de mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.