Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

V&D stopt met Verzuimreductie

05-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vd-stopt-met-verzuimreductie
De uitzending van Zembla van 23 maart jl. over VerzuimReductie heeft er toe geleid dat V&D de samenwerking met VerzuimReductie op korte termijn stopzet. Het contract loopt af op 1 mei a.s en zal niet worden verlengt.

De medewerkers van het warenhuis zijn hierover op 2 april door hun werkgever geïnformeerd. V&D zegt het belangrijk te vinden dat met de medewerker en zijn of haar (medische) gegevens respectvol, zorgvuldig en op correcte wijze wordt omgegaan. Dat kan volgens V&D niet langer met Verzuimreductie.

V&D zegt erg geschrokken te zijn van de uitzending. V&D herkent zich maar gedeeltelijk in het beeld dat geschetst werd over Verzuimreductie. Volgens V&D heeft zij met Verzuimreductie specifieke en aanvullende afspraken gemaakt heeft, die anders zijn dan de ‘standaard’ werkwijze van Verzuimreductie zoals die door Zembla werd getoond. Wel erkent V&D dat het met de privacy niet altijd goed gaat. En dat V&D zich teveel heeft laten leiden door de werkwijze van Verzuimreductie.
De Bijenkorf heeft de samenwerking met het Hengelose Verzuimreductie opgezegd
Aanleiding voor de keten van warenhuizen zijn de problemen die naar voren zijn gekomen in een uitzending van Zembla. Het opstappen van directeur Wenting heeft geen rol gespeeld bij het besluit van de Bijenkorf. Eerder al besloot de V&D niet langer gebruik te maken van de diensten van Verzuimreductie. Praxis laat vandaag weten een extern bedrijf in te schakelen voor onderzoek naar de gang van zaken bij het Hengelose bedrijf. Daarna zal de bouwmarkt een beslissing nemen over de samenwerking met Verzuimreductie.
FNV Bondgenoten is blij dat de werkwijze van Verzuimreductie nu door de mand is gevallen. Maar tegelijkertijd is het jammer dat er een TV-uitzending voor nodig is om dit bedrijf te ontmaskeren.
Onderzoek
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoek doen naar de werkwijze van commerciële verzuimbedrijven. Dat zegt voorzitter Kohnstamm  van de privacy-waakhond in de ZEMBLA aflevering .
Privacy gegevens op straat
De uitzending ‘ De verzuimpolitie ’ laat zien dat door de werkwijze van het grootste commerciële verzuimbedrijf van Nederland vertrouwelijke medische gegevens van werknemers ‘op straat liggen’. Kohnstamm zegt daarover in ZEMBLA: ‘Wij gaan indringend onderzoek doen om vervolgens vast te kunnen stellen:  is het rechtmatig of onrechtmatig?’.

P. Rodenburg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, roept in ZEMBLA zijn leden op om niet met dergelijke verzuimbedrijven samen te werken.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.