Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Varkensboeren slepen Brabant voor de rechter

18-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uitgesprokenvara-boeren-versus-burgers
De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) begint een rechtszaak tegen de provincie Noord-Brabant over de kosten die leden moeten maken vanwege strengere regels als ze hun bedrijf nog willen uitbreiden. 'De regels leiden tot hogere kosten, die met het huidige systeem volledig bij de veehouders worden neergelegd. De concurrentiepositie van de Brabantse varkenshouders wordt zo ernstig verzwakt', staat vrijdag in een verklaring.
' Brabant legt bovenwettelijke eisen op zonder dat daar een vergoe ding tegenover staat. De NVV betwist dan ook dat alle regels overeind kunnen blijven ', aldus secretaris Frank Donkers.
De vakbond denkt dat de procedure van belang is voor varkenshouders in het hele land omdat andere provincies de ontwikkelingen in Brabant met interesse volgen.
Brabant heeft een zogenoemde zorgvuldigheidsscore voor veehouders ontwikkeld. Veehouders die voldoen aan alle wettelijke eisen krijgen een 6. De provincie staat uitbreiding alleen nog toe als boeren extra punten halen en een 7 scoren door maatregelen tegen bijvoorbeeld uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof.
De provincie heeft vooraf juridisch advies gevraagd en geoordeeld dat van boeren meer mag worden geëist wat in de wet staat. Er is 'voldoende hoop voor een goede afloop' bij de rechter, oordeelde een adviseur van de provincie.

Gedeputeerde Yves de Boer reageerde vrijdag teleurgesteld op de stappen van de varkenshouders. ' Het is jammer dat de NVV deze juridische route kiest. Het staat haaks op de goede samenwerking in Brabant om de veehouderij duurzaam te maken. Alle betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat het niet genoeg is om te wachten op supermarkten en consumenten om alleen duurzaam vlees te verkopen en te kopen. Ook producenten moeten duurzamer gaan werken .'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.