Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Van Rijn: ouderen niet vaker mishandeld

03-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
ouderenmishandeling
Het toegenomen aantal meldingen van ouderenmishandeling betekent niet dat er nu steeds meer ouderen worden mishandeld. De stijging van de afgelopen jaren komt vooral omdat het onderwerp bespreekbaar is geworden, onder meer dankzij een actieplan en een publiekscampagne.
Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De Kamer maakt zich zorgen over de toename en denkt dat dit komt door de sluiting van verzorgingshuizen en bezuinigingen op de dagbesteding en mantelzorgers. Ouderen worden daardoor kwetsbaarder.
Maar volgens Van Rijn heeft dat er niets mee te maken. Hij wijst erop dat mensen bewuster en alerter zijn geworden en sneller dan voorheen vermoedens of signalen van ouderenmishandeling doorgeven aan de steunpunten. Dat is volgens hem juist het beoogde gevolg van het beleid.
Bovendien spreekt hij tegen dat het om een stijging van 43 procent in de grote steden gaat. In de telling zijn volgens hem onjuiste gegevens meegenomen.

Het CBS meldde november vorig jaar dat ouderen vaker slachtoffer zijn van geweld. Eén op de honderd 65-plussers is in 2013 slachtoffer geweest van een of andere vorm van geweld, waaronder mishandeling en bedreiging. Dit waren ruim 23 duizend ouderen.

De Steunpunten Huiselijk Geweld in de vier grote steden melden dat het aantal meldingen van ouderenmishandeling in alle vier de grote steden toe nam. In Den Haag het meest, van 65 meldingen in 2013 naar 144 meldingen in 2014, een toename van 121 procent. In Rotterdam nam het aantal meldingen in 2014 met 22 procent toe, in Utrecht met 25 procent en in Amsterdam met 34 procent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.