Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Van illegale slacht geredde schapen eindigen alsnog in het slachthuis

20-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
slachthuis 2
Schapen en geiten die worden gered van de illegale thuisslacht moeten niet alsnog naar het slachthuis, maar naar een dierenopvang. Dat vindt het Comité Dierennoodhulp, dat daarbij zijn hulp heeft aangeboden aan controlerende instanties als NVWA en Dierenpolitie. Dinsdag begint het Offerfeest, ofwel het slachtfeest.
Volgens het comité heeft de NVWA vorig jaar twee geredde schapen laten vernietigen in het slachthuis, omdat hun oormerken waren afgeknipt en ze daarom niet meer geschikt waren voor menselijke consumptie. Die dieren verdienden een beter lot, vindt Dierennoodhulp.
Wettelijk niet toegestaan
Maar het kan niet anders, reageert de NVWA. "Als dieren zich op een slachtplaats bevinden, mogen zij de locatie volgens Europese regelgeving niet meer verlaten. Als je een dier in leven wilt laten, is opnieuw registratie nodig. Het opnieuw registreren en merken van dieren betekent dat de dieren gelegaliseerd worden, zonder dat de herkomst van de dieren bekend is. Hiermee komt de voedselveiligheid in gevaar en dit is wettelijk gezien niet toegestaan."
Sinds 1 januari gelden strengere regels voor ritueel slachten. Het kabinet was al langer in overleg met religieuze organisaties om bij de onverdoofde slacht het dierenwelzijn te verbeteren zonder godsdienstige gebruiken aan te tasten. Er was al afgesproken dat een dier hooguit 40 seconden na de halssnede buiten bewustzijn moet zijn en dat anders moet worden ingegrepen. Ook mag er alleen geslacht worden in geregistreerde slachterijen.
Offerfeest
Tijdens het islamitische Offerfeest worden jaarlijks in ons land tienduizenden schapen en runderen halal, zonder verdoving, geslacht.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.