Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vaker hennepplantages in woonhuizen

14-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
antwoord-op-kamervragen-wietkweker-in-je-huis
Steeds vaker worden hennepplantages, in plaats van in grote bedrijfspanden, gevonden in huizen die als gevolg van de crisis op de woningmarkt leeg staan. Dit gaat gepaard met veiligheidsrisico’s voor de omwonenden vanwege de verhoogde kans op brand.
Uit de cijfers van Netbeheer Nederland blijkt dat het aantal opgerolde kwekerijen waar sprake is van energiediefstal weliswaar is toegenomen, maar dat er minder energiediefstal is aangetoond (van 168 miljoen kWh in 2012 naar 140 miljoen kWh in 2013). Daaruit zou afgeleid kunnen worden, dat de omvang van een gemiddelde hennepkwekerij afneemt. Bijvoorbeeld omdat het aantal aantoonbare voorgaande kweken daalt.
In 2013 zijn 5.294 hennepkwekerijen opgerold waar sprake was van energiediefstal. Dit aantal ligt 1,2% hoger dan een jaar eerder. In deze gevallen is voor 140 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen. Naar schatting wordt in totaal een miljard kWh door hennepkwekerijen illegaal afgenomen.
De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders dat voor 1/3 deel aan de consument en voor 2/3 deel aan grootverbruikers wordt doorberekend.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.