Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vakbond FNV Horeca werkt samen met Temper dat gebruik maakt van schijnconstructie

21-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
horecapersoneel ANP
FNV is uiterst kritisch op een samenwerking van een van haar vakbonden. FNV Horeca wil samen met de online-bemiddelaar Temper werken aan betere arbeidsvoorwaarden voor freelancers. Maar volgens de top van de vakbeweging bedienen juist dit soort bedrijven zich van schijnconstructies, waarbij zelfstandigen feitelijk in vast dienstverband werken.
Temper koppelt via zijn website zzp'ers aan zo’n 2500 opdrachtgevers in de horeca. Volgens FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha is de onderneming daarmee een uitzendbureau, maar betaalt het platform niet de kosten die bij het werkgeverschap horen. "Ze willen niet de lasten van het werkgeverschap, maar wel de winsten." Temper zelf zegt geen uitzendbureau te zijn, maar een platform voor freelancers.
Schijnconstructie bij PostNL
Een soortgelijke constructie kwam aan het licht in de ZEMBLA-uitzending ‘ De kilosjouwers van PostNL ’. Daarin is te zien dat pakketsorteerders via een schijnconstructie worden ingehuurd. Ze werken voor een aan een uitzendbureau gelieerd bedrijf, een soort onderaannemer. PostNL heeft het werk uitbesteed aan deze onderaannemer,zodat het bedrijf de post-cao niet hoeft na te leven. Gevolg is onder meer dat de pakketsorteerders die niet in dienst zijn van PostNL veel minder betaald krijgen voor hetzelfde werk. 
De FNV legt de schijnconstructie contracting in de volgende video uit:
FNV Horeca hoopt samen met het onlineplatform juist meer te kunnen doen voor freelancers. De bond onderzoekt op welke manier Temper horecaondernemers ertoe kan bewegen freelancers goede arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Daarnaast werken de twee partijen aan opleidingen, waarmee flexwerkers uiteindelijk kunnen doorstromen naar een vaste baan.
FNV blijft achterdochtig
Het project gaat vooralsnog door, maar FNV blijft achterdochtig over de samenwerking. "Een verkenning zoals deze gaat pas wat opleveren als Temper en andere partijen laten zien dat ze goed werkgeverschap serieus nemen en bereid zijn daarvoor harde afspraken te maken met ons", aldus Boufangacha.

Bron: ANP

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.