Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vakbond cabinepersoneel tegen KLM: 'Zeven keer per week vliegen naar New York onverantwoord'

27-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
bemanning vliegtuig ANP
De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel, heeft vrijdag aan KLM laten weten zich grote zorgen te maken over het zeven keer per week vliegen op JFK, New York: dé coronabrandhaard op dit moment in de Verenigde Staten. Ook schrijven ze in een verklaring dat ze het niet langer verantwoord vinden voor cabinepersoneel om met volle toestellen te vliegen. "Op alle vluchten die nu nog plaatsvinden, moet de 1,5 meter regel worden gerespecteerd."

Een woordvoerder van VNC zegt dat de telefoon roodgloeiend staat en de mailbox volloopt met verontrustende mails van leden: "Onze leden zijn echt heel erg bezorgd. Wij hebben van hen begrepen dat er geen 1,5 meter afstand gehouden wordt in het vliegtuig. KLM heeft het contactmoment aangepast, maar bij volle vluchten gaat dat al lastiger. Als je een maaltijd uitdeelt, ja dan sta je naast een passagier. Het is in een vol vliegtuig heel erg lastig om je aan die 1,5-meter maatregel te houden." VNC vraagt dan ook om spreiding van de passagiers in de vliegtuigen en geen volle vluchten.  

'Per direct geen vluchten meer'
Ook maakt het KLM-cabinepersoneel zich zorgen om de geplande vluchten naar New York. De Verenigde Staten is met 85.000 besmettingen nu het land met de meeste positief geteste mensen ter wereld. De staat New York is goed voor ongeveer de helft van alle Amerikaanse besmettingen. VNC: "Over JFK hebben we daarom tegen KLM gezegd dat het onverantwoord is dat deze bestemming nu nog zeven keer per week wordt aangevlogen, ondanks dat er nu 24 uur stops zijn en we op de luchthaven in een hotel zitten. Het gaat om de sterk verhoogde kans dat we passagiers met Corona vervoeren en daarmee het cabinepersoneel blootstellen aan een niet uit leggen risico. Wij verwachten dat KLM een parellel trekt in het beleid zoals destijds toen China de brandhaard was. Per direct geen vluchten meer!", schrijft de vakbond. 

KLM start vanaf maandag de zomerdienstregeling met een sterk gereduceerd netwerk. Tot en met 3 mei is KLM van plan om naar 25 intercontinentale en 32 Europese bestemmingen te vliegen. Dit gebeurt met een aangepast schema, wat neerkomt op zo’n 10 procent van het normale aantal vluchtenIn die dienstregeling wordt er dus ook dagelijks naar New York gevlogen. KLM heeft vooralsnog niet geantwoord op vragen van Zembla.   

GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de situatie. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.