Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vaccinatie tegen Q-koorts voor risico-groep

08-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
kabinet-misleidt-kamer-over-q-koorts
Begin volgend jaar wordt gestart met beschermende vaccinaties tegen Q-koorts voor mensen. De injectie-campagne blijft beperkt tot een specifieke risico-groep, die niet eerder in aanraking kwam met de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii. Het wordt de eerste preventieve vaccinatie tegen Q-koorts bij mensen.

Het vaccin, Q-VAX, is alleen bedoeld voor hart- en vaatpatiënten die verhoogd risico lopen wanneer ze met de Q-koortsbacterie besmet zouden raken. Dat betreft onder anderen patiënten met hartklepproblemen en vaatprotheses. Vermoedelijk gaat het om een groep van enkele duizenden hart- en vaatpatiënten. Q-VAX is vooralsnog het enige vaccin voor mensen.

Minister Klink van Volksgezondheid in het vorige kabinet spaarde kosten noch moeite om de Mexicaanse griep te beteugelen, maar de Q-koorts kreeg geen aandacht. Q-koorts is afkomstig van geiten en wordt via de lucht overgedragen naar de mens. Duizenden Nederlanders werden er in 2009 ziek, er overleden 6 mensen en ook dit jaar zijn er 15 mensen overleden ten gevolge van de Q-koorts. Volgens artsen in ZEMBLA uitzending 'De Q-koorts epidemie' is deze epidemie onderschat en zijn er onnodig veel mensen ziek geworden.

Q-koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Q-koorts patiënt mevrouw Van Oort in ZEMBLA - ' De Q-koorts epidemie '' : ‘Je kunt met geen pen beschrijven hoe ziek ik was. Ik heb dagen op bed gelegen dat ik niet wist dat ik nog leefde. Ik ging het liefste dood, zo ziek was ik.’ Volgens arts microbioloog P. Wever uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep: ‘Jaren later kan er een chronische Q-koorts ontstaan. Je krijgt een hartklepontsteking, dat is een ernstig ziektebeeld. Waarbij je hart niet goed meer functioneert.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.