Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vaccin tegen baarmoederhalskanker, een tweede poging

28-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
vaccin-tegen-baarmoederhalskanker-een-tweede-poging
Dagblad Trouw meldt dat Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  een marketingbureau in de arm heeft genomen om meer animo te kweken voor de ’meidenprik’ tegen baarmoederhalskanker. Bij de vaccinatie, die in maart dit jaar voor het eerst werd gegeven, kwam maar net de helft van de opgeroepen 13- tot 16-jarige meiden opdagen.  De nieuwe campagne tegen baarmoederhalskanker wordt anders. Er komt meer emotie in, en het RIVM gaat ingrijpen op internetfora.

De vaccinatiecampagne, dit jaar halverwege afgeblazen, wordt in april hervat. Alle 12-jarige meisjes kunnen dan de prik halen, net als 13-tot 16-jarigen die spijt hebben dat ze hem het afgelopen jaar hebben geweigerd.

In de ZEMBLA uitzending 'Het omstreden kankervaccin' 19 OKTOBER 2008: Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus, het HPV-virus, wordt overgedragen door seksueel contact en kan kwaadaardige cellen veroorzaken.

Er zijn artsen die hoge verwachtingen hebben van het vaccin, maar er is ook een groep met grote twijfels. Helpt het wel? Is het veilig? Hoe zit het met de bijwerkingen?

De lobby van de farmaceutische industrie is ondertussen succesvol, want niet eerder is een middel met zoveel snelheid in het nationale vaccinatieprogramma geaccepteerd. Dat het een experiment is, erkennen alle deskundigen. De groep 12-jarigen, die straks massaal wordt gevaccineerd, is nooit grootschalig wetenschappelijk onderzocht.

Toch is het vaccin al wel gewoon te koop. Inmiddels hebben twaalfduizend meisjes zich op eigen kosten laten inenten. Ze wilden niet wachten tot het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.