Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

UWV respecteert medisch geheim niet

27-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
de-verzuimpolitie
Uitkeringsinstelling UWV handelt in strijd de wet bij het registreren van ziekmeldingen van werklozen, mensen met tijdelijke contracten en uitzendkrachten. Als die zich ziekmelden, hanteert de telefonist een lijst met zestig aandoeningen. Aan de hand daarvan maakt de telefonist een inschatting of de zieke binnen zes weken hersteld zal zijn, direct naar een keuringsarts moet of na een maand die arts moet bezoeken.
Dit blijkt uit interne stukken van het UWV die in handen zijn van de Volkskrant en uit de toelichting van het UWV op die stukken. Verzekeringsartsen van het UWV menen dat het UWV daarmee in strijd met de wet handelt omdat medische gegevens worden behandeld door niet-medici. Zij hebben dat intern aangekaart. De regelingen over het ziekmelden hebben betrekking op zo'n half miljoen mensen. Eind 2013 waren er zo'n 100 duizend ziek. Volgens het UWV gaat het jaarlijks om ruim 200 duizend ziekmeldingen.
In de uitzending ' De verzuimpolitie ' kaart ZEMBLA dit probleem aan. Als je ziek bent, moet je bellen met het callcenter van een verzuimbedrijf. Callcenter-medewerkers, ook wel 'casemanagers' genoemd, bepalen of de ziekmelding wel terecht is. Ze stellen daarom allemaal medische vragen, maar hebben geen medische opleiding. Ook slaan ze al deze medische informatie op in dossiers die toegankelijk zijn voor de werkgever.

Bekijk de special pagina " Verzuimpolitie "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.