Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Update - 'Maak haast met meldpunt misbruik'

12-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pedoseksualiteit-geen-bezwaar
Update: Op 1 oktober gaat het nieuwe meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in het heden en verleden van start. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid bekent gemaakt.
Het geld is geregeld en het plan moet alleen nog verder worden uitgewerkt, aldus de woordvoerder. Het nieuwe meldpunt wordt ondergebracht bij Slachtofferhulp Nederland.

 

Meldpunt
De voorzitter van de commissie Samson, Rieke Samson-Geerlings vindt dat Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten haast moet maken met de oprichting van het meldpunt. Dat meldpunt komt er, maar de realisatie duurt te lang vindt ze. Samson-Geerlings zegt dit in een interview in Trouw van woensdag.
Samson-Geerlings vindt dat het nieuwe meldpunt er voor 8 oktober moet zijn. Dan presenteert zij haar onderzoeksresultaten. Het tijdelijke meldpunt van de commissie houdt dan op te bestaan.

Topje van de ijsberg
De commissie heeft tot nu toe 800 meldingen binnengekregen. Volgens Rieke Samson-Geerlings is dat het topje van de ijsberg. Slachtoffers die zich niet hebben gemeld, maar die daaraan in een later stadium wel behoefte krijgen hebben dan geen orgaan dat naar hen luistert. 

Breder van opzet
De voorzitter van de commissie-Samson ziet ook graag dat het nieuwe meldpunt breder wordt dan alleen voor slachtoffers van misbruik. Ook mensen die slachtoffer zijn geworden van geweld zouden er terecht moeten kunnen, vindt Samson-Geerlings. Dat zou ook moeten gelden voor personen die elders dan in pleeggezinnen of instellingen zijn misbruikt, bijvoorbeeld in het kindervervoer.

Uit huis geplaatst
De commissie-Samson onderzocht misbruik van kinderen die de afgelopen decennia door de kinderrechter uit huis zijn geplaatst. Kinderen voor wie de ouders niet goed konden zorgen. Volgens Samson zijn er veel mensen die nu 50 of 60 zijn en nu, 30 of 40 jaar na dato, pas voor het eerst over het hen aangedane misbruik praten. Het meldpunt van de commissie verwijst degenen die zich melden door naar Slachtofferhulp Nederland.

Misbruikt onder toezicht
Hoe veilig zijn kinderen die onder toezicht van de overheid in een pleeggezin zijn geplaatst? ZEMBLA laat zien hoe jeugdzorgorganisaties door falende communicatie kinderen ernstig in gevaar brengen. 
‘ZEMBLA’ deed onderzoek naar de gang van zaken bij het pleeggezin M. Daaruit blijkt dat Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant jarenlang op de hoogte was van mishandeling en seksueel misbruik bij het pleeggezin. Vanaf 2002 meldden schoolartsen, vrijwilligers en zelfs slachtoffers keer op keer misstanden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in Brabant. Pas in 2004 vormden de meldingen voor Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant aanleiding om hun kinderen bij de pleegouders weg te halen. Maar in 2008 werd door dezelfde organisatie willens en wetens weer een zesjarig jongetje bij dit pleeggezin geplaatst, zo blijkt uit de gegevens van ‘ZEMBLA’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.