Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Unicef: 45 miljoen euro nodig om Syrische kinderen warm te houden deze winter

09-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vluchtelingenkamp Bouchra Kinderen met kanker niet welkom
1,3 miljoen Syrische kinderen hebben de komende maanden basisvoorzieningen nodig zoals dekens en warme kleding. Volgens Unicef zijn de noodfondsen na zeven jaar oorlog ver uitgeput en is er met de achtste oorlogswinter voor de deur dringend geld nodig. 
"Want ze leven in kapotgeschoten gebouwen, hebben geen toegang tot medische zorg en hebben geen kleding om de komende winter door te komen", zegt directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo in het NOS Radio 1 Journaal .
Zeven op de tien Syriërs leeft volgens Unicef onder de armoedegrens. Het is nu wat rustiger in het land. Het dieptepunt van het gewapend conflict lijkt voorbij. Veel mensen die naar buurlanden waren gevlucht keren terug, omdat de omstandigheden voor hen in landen als Libanon en Jordanië vaak ontzettend slecht zijn.
Kinderen met kanker: niet welkom
Dat was te zien in de ZEMBLA-uitzending ' Kinderen met kanker: niet welkom '.  In Libanon zitten zo’n 750.000 kinderen tot 15 jaar die met of zonder hun familie gevlucht zijn uit Syrië. Voor hen is er amper hulp. Zeker zieke kinderen hebben het zwaar.
Er is wel een internationaal hervestigingsprogramma van de VN. Via dat programma kunnen vluchtelingen in Europa worden geplaatst. Voor zieke kinderen is de kans minimaal dat ze daarvoor in aanmerking komen.   
In Libanon leeft 76 procent van de Syriërs onder de armoedegrens. In Jordanië is dat aantal zelfs 85 procent. Veel mensen keren terug naar Syrië en komen terecht in een land dat in puin ligt, zonder economie en voorzieningen en er is nauwelijks onderwijs. 
Kinderen met kanker: niet welkom
" Daarom is er de komende jaren heel veel hulp nodig zodat mensen hun leven weer kunnen opbouwen", zegt Laszlo tegen NOS Radio 1 Journaal. Er is volgens Unicef 45 miljoen euro nodig de komende maanden en er is nog maar 5 miljoen euro binnen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.