Zembla

UMC Utrecht laat omstreden KNO-chirurg weer opereren

  •  
31-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De KNO-arts van het UMC Utrecht die betrokken was bij twee dodelijke calamiteiten gaat vandaag weer beginnen met opereren. Het UMC Utrecht heeft dit bevestigd tegenover ZEMBLA. Het ziekenhuis had hem en het afdelingshoofd in november vorig jaar op non-actief gezet na een uitzending van ZEMBLA. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet op dit moment onderzoek naar de verzwegen calamiteiten en de cultuur op de afdeling. Kamerleden en patiëntenorganisatie NPCF vinden het besluit van het ziekenhuis verkeerd.

'Onverstandig'
VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt het ‘onverstandig’ dat de chirurg weer gaat opereren. “ Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én in de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken, ” aldus De Lange. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers voorkomt dat de arts weer begint met opereren: “ Vanwege het voorzorgsbeginsel is het wenselijk dat gedurende het onderzoek de betrokken KNO-chirurg niet opereert. We zullen de minister en de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen erop toe te zien dat dit ook inderdaad niet gebeurt.

Zorgen om veiligheid
Directeur Diana Veldman van patiëntenorganisatie NPCF “ kan zich heel goed voorstellen dat patiënten zich zorgen maken over hun veiligheid. Wij vinden dat het ziekenhuis duidelijk moet maken waarom de dokter weer aan het werk is en waarom niet eerst de resultaten van het onderzoek worden afgewacht. Wat is de reden voor het ziekenhuis om de dokter weer aan het werk te zetten? En kan het ziekenhuis de patiëntveiligheid garanderen? Wij vinden bovendien dat patiënten die dat willen toegang moeten krijgen tot een andere kno-arts.
Desgevraagd laat een woordvoerder van het UMC Utrecht weten dat de betrokken arts vandaag “onder supervisie” begint met opereren. De afgelopen tijd heeft hij al “poli gelopen”, aldus de woordvoerder.
Angstcultuur
In november vorig jaar bracht ZEMBLA het verhaal over stafleden van de KNO-afdeling van het UMC Utrecht die spraken over een angstcultuur op de afdeling. Het toenmalige afdelingshoofd zou de oorzaak zijn voor deze angstcultuur door artsen tegen elkaar uit te spelen en hen onder grote tijdsdruk te laten werken. Ook onthulde ZEMBLA dat twee dodelijke calamiteiten op de afdeling niet door het ziekenhuis bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn gemeld. De KNO-arts die nu zijn operaties hervat, was bij deze calamiteiten betrokken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.