Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

UMC St Radboud start Q-koorts Expertisecentrum

20-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
Al ruim twee jaar behandelen infectiologen van het UMC St Radboud mensen met gecompliceerde acute Q-koorts of (een hoog risico op) chronische Q-koorts. Deze kennis en ervaring is nu gebundeld in het Radboud Q-koorts Expertisecentrum. Naast infectiologen vervullen gynaecologen, cardiothoracaal chirurgen en andere specialisten een belangrijke rol in de zorg aan patiënten. Het Radboud Q-koorts Expertisecentrum breidt ook het wetenschappelijk onderzoek naar betere diagnostische tests en behandelmethoden voor Q-koorts uit.

In de ZEMBLA uitzending " De Q-koorts epidemie " tonen Tom van der Ham en Manon Blaas aan dat de overheid te laat was met maatregelen tegen de Q-koorts. Veel mensen werden onnodig ziek.

Chronische Q-koorts
Sinds 2007 is er sprake van een Q-koorts uitbraak in Nederland, die zich concentreert in de regio Brabant en Gelderland-Zuid. De ziekte is inmiddels bij zo’n 3500 mensen vastgesteld en het aantal besmette patiënten neemt nog steeds toe. Bij een zeer groot deel van de mensen verloopt de ziekte zonder al te veel problemen. Echter, bij een klein deel treedt complicaties op, zoals ernstige longontsteking of ontstekingen van het hart of de bloedvaten. Een kleine groep patiënten ontwikkelt, soms maanden tot jaren na een acute Q-koorts infectie, chronische Q-koorts. Patiënten die een verhoogd risico hebben zijn onder meer zwangere vrouwen, mensen met een vaatprothese, hartklepafwijking of een gestoorde afweer. De behandeling van deze vormen van Q-koorts is gecompliceerd en langdurig.

Q-koorts Expertisecentrum
Het Radboud Q-koorts Experisecentrum breidt het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte uit. Al enige tijd wordt, in samenwerking met de ziekenhuizen in de regio, onderzoek gedaan naar het verloop van de ziekte. Het Q-koorts Expertisecentrum start nieuw onderzoek naar de afweer tegen Q-koorts en betere diagnostische tests en behandelmethoden.

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch hebben ook een Q-koortspoli.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.