Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

UMC Groningen maakt excuses aan ouders van gehandicapte Victor

27-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
Victor
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft onlangs excuses aangeboden aan de ouders van de lichamelijk en verstandelijk gehandicapte Victor. In het najaar van 2015 belandde de toen achtjarige Victor met ernstige benauwdheidsklachten op de Intensive Care van het UMCG. Victor kan door zijn handicap niet praten en niet lopen. De ouders van Victor waren ervan overtuigd dat een buisje in zijn luchtpijp de beste oplossing zou zijn, maar het ziekenhuis weigerde die behandeling uit te voeren.
Victor
Het dreef de ouders tot wanhoop en met Victor ging het slechter en slechter. Zijn leven hing aan een zijden draadje. ZEMBLA maakte er de uitzending 'Op leven en dood' over. Daarin is te zien dat de ouders uiteindelijk voor behandeling naar Zuid-Afrika uitwijken waar ze Victor wel willen opereren. Victor krijgt een buisje in zijn luchtpijp en knapt helemaal op.
Oplossing 
Na de uitzending is het ziekenhuis met de ouders gaan praten. De ouders wilden dat het UMCG zou erkennen dat er fouten zijn gemaakt, ook wilden ze dat het ziekenhuis de kosten van de behandeling in Zuid Afrika zou vergoeden.  De vader van Victor, Martin Craanen, vertelt dat er heel recent een oplossing is gekomen.
"Het UMCG heeft excuses gemaakt. En dat voelt goed. Zelf wisten we natuurlijk wel dat we gelijk hadden, maar het is heel fijn dat het ziekenhuis in staat is tot zelfreflectie."
  Over de inhoud van de overeenkomst wil de vader niet veel loslaten. In de gesprekken was het ziekenhuis 'respectvol' aldus Craanen. "Het is nu netjes afgehandeld. We hebben zelfs weer gesprekken over terugkeer naar het UMCG."
Victor is 'happy'
Met Victor gaat het volgens zijn vader 'super': "Hij is happy, gaat lekker mee uit eten of naar de film. Natuurlijk, hij heeft een progressieve ziekte. Dat realiseren we ons. Zijn lichaam gaat steeds iets achteruit, maar hij voelt zich nu echt goed. En daar zijn we heel blij mee. Als je bedenkt wat er gebeurd was als we niet hadden ingegrepen: dan had Victor het niet overleefd."
Victor
Het ziekenhuis laat ons schriftelijk weten:"De verstandhouding tussen de ouders van Victor en het UMCG is gelukkig hersteld.De gesprekken tussen het UMCG en de ouders van Victor zijn met wederzijds respect en vertrouwen gevoerd."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.