Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Uitzenders overtreden privacywetgeving

20 nov 2014
  •  
leestijd 1 minuut
fnv-verzuimbegeleiding-is-verworden-tot-een-corrupt-systeem
Randstad en Adecco, twee van de grootste Nederlandse uitzendbureaus, overtreden op verschillende punten de privacywetgeving van hun uitzendkrachten. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een donderdag gepubliceerd rapport.
Volgens het CBP gaan de uitzenders slordig om met kopieën van identiteitsbewijzen en medische gegevens van uitzendkrachten. Zo vroeg zowel Randstad als Adecco aan mensen die zich ziek meldden, naar de aard en oorzaak van de ziekte en registreerden dit vervolgens in een systeem. Dat is volgens het CBP in strijd met de wet. 'Medische gegevens zijn per definitie privacygevoelig en voor het verwerken daarvan gelden extra wettelijke eisen', aldus de privacywaakhond.
Randstad en Adecco hebben volgens het CBP inmiddels maatregelen aangekondigd om hun werkwijze aan te passen en deze deels al ingevoerd. Het CPB gaat dit de komende tijd controleren. 'Indien nodig zet het CBP handhavende maatregelen in.'
(ANP)

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's