Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitzenders overtreden privacywetgeving

20-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fnv-verzuimbegeleiding-is-verworden-tot-een-corrupt-systeem
Randstad en Adecco, twee van de grootste Nederlandse uitzendbureaus, overtreden op verschillende punten de privacywetgeving van hun uitzendkrachten. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een donderdag gepubliceerd rapport.
Volgens het CBP gaan de uitzenders slordig om met kopieën van identiteitsbewijzen en medische gegevens van uitzendkrachten. Zo vroeg zowel Randstad als Adecco aan mensen die zich ziek meldden, naar de aard en oorzaak van de ziekte en registreerden dit vervolgens in een systeem. Dat is volgens het CBP in strijd met de wet. 'Medische gegevens zijn per definitie privacygevoelig en voor het verwerken daarvan gelden extra wettelijke eisen', aldus de privacywaakhond.
Randstad en Adecco hebben volgens het CBP inmiddels maatregelen aangekondigd om hun werkwijze aan te passen en deze deels al ingevoerd. Het CPB gaat dit de komende tijd controleren. 'Indien nodig zet het CBP handhavende maatregelen in.'
(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.