Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitzendbureau In Person schikt met FNV over loon pakketsorteerders PostNL

06-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
PostNL protest pakketsorteerders ANP
Uitzendbureau In Person heeft vandaag met de FNV een overeenkomst gesloten over het loon van de pakketsorteerders die in de sorteerdepots van PostNL werken. Alle ruim 400 uitzendkrachten zullen per 1 juli worden uitbetaald volgens de cao van PostNL.
Ook keert In Person een volledige nabetaling uit aan de 120 sorteerders die lid zijn van de FNV en werkzaam zijn, of zijn geweest, bij de depots van PostNL in Goes, Waddinxveen, Dordrecht en Amersfoort. De FNV trekt de juridische procedure tegen In Person in, maar zet de rechtsgang tegen PostNL door. Dat meldt Masja Zwart van de FNV aan ZEMBLA.
"Je werkt je drie slagen in de rondte en je hebt nog niks": dit gebeurde er bij PostNL
Masja Zwart, FNV: "We zijn heel blij dat we samen met uitzendbureau In Person een eerst stap hebben kunnen zetten naar een normale beloning. Maar we zijn nog niet klaar."
Desgevraagd bevestigt woordvoerder Jip Hoppen van In Person dat er "een overeenkomst is, na gesprekken met een bevredigende afloop." Verder kan zij nog niet inhoudelijk reageren.
Over het salaris van de pakketsorteerders is al enige tijd een conflict tussen de FNV enerzijds en PostNL en uitzendbureau In Person anderzijds.
PostNL sorteerder ANP
Wet overtreden
De FNV heeft zowel In Person als PostNL gedagvaard op basis van een onderzoek van de Inspectie SZW, de arbeidsinspectie, bij de depots van PostNL waar In Person arbeidskrachten levert. Volgens de Inspectie wordt de wet overtreden en moeten de sorteerders hetzelfde loon krijgen als de sorteerders die bij PostNL in dienst zijn.
Tot vandaag was dat niet het geval.
PostNL en In Person hanteren een constructie die contracting wordt genoemd. Daarbij levert uitzendbureau In Person niet rechtstreeks arbeidskrachten aan PostNL, maar via een tussen-BV van het uitzendbureau: In Person Outsourcing. Volgens In Person is deze BV de (onder)aannemer van de sorteerklus, en geen uitzendbureau. Maar de Inspectie gaat niet mee in deze redenering.
Dagvaarding van de baan, niet tegen PostNL
De FNV trekt de dagvaarding tegen uitzendbureau In Person in, maar handhaaft die tegen PostNL. De vakbond wil dat PostNL erkent dat het om uitzending gaat, en niet om onderaanneming, zodat ook de arbeidskrachten van andere uitzendbureaus worden uitbetaald conform de cao van PostNL.  Een woordvoeder van PostNL laat ZEMBLA weten in gesprek te zijn met de FNV, onder meer over contracting. Over de inhoud van die gesprekken doet PostNL geen mededelingen.
De kilosjouwers van PostNL
In de uitzending ‘ De kilosjouwers van PostNL ’ van woensdag 6 juni besteedt ZEMBLA aandacht aan de wijze waarop PostNL de afgelopen jaren de arbeidskosten zo laag mogelijk probeert te houden. De FNV en deskundigen zijn in de uitzending kritisch over de contracting-constructie van PostNL en verschillende uitzendbureaus. Hoogleraar Arbeidsrecht Ronald Beltzer zegt onder meer: "Ze zoeken ook met deze situatie weer de randen op van het arbeidsrecht. En naar mijn idee gaan ze ook nu over de rand heen."

In Person naar aanleiding van de oplossing tussen In Person en de vakbond FNV:
In Person heeft samen met de vakbond FNV een oplossing gevonden voor een interpretatieverschil. De uitkomst van deze oplossing geldt voor ruim 400 medewerkers die bij PostNL op de depots Amersfoort, Dordrecht, Goes en Waddinxveen werkzaam zijn.

In Person ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid alsook in het kader van goed werkgeverschap om adequaat te belonen en aldus te voldoen aan de gestelde eisen. Grondlegger Herman Kok van In Person: “Wij zijn het aan onze stand verplicht om marktconform te betalen. Hierdoor en door de bijzondere aandacht die wij aan hen schenken binden we dagelijks duizenden medewerkers aan ons bedrijf.’’
Uit respect naar alle betrokken partijen en het fundament van de oplossing verstrekt In Person geen nadere details.

Herman Kok: "We hebben met elkaar hard gewerkt om tot deze afspraken te komen en zijn blij dat alle partijen tevreden kunnen zijn met het bereikte resultaat."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.