Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitstoot Isla raffinaderij slaat neer als groene substantie

11-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
radio-direct-interview-met-smoc-over-zembla
Inwoners van Curaçao hebben last van de rookgassen uit de Isla raffinaderij midden in Willemstad. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Dat is al lang zo, maar enkele maanden geleden is daar nieuwe viezigheid bijgekomen. Meldt de NOS.
Een vreemde groene substantie is neergedaald over de wijk Wishi die in de Curaçaose hoofdstad onder de rook van de Isla-installaties ligt. De bewoners weten niet wat het is en eisen duidelijkheid van de autoriteiten.
Op bijna alle lantaarnpalen zit het. Hekwerk en brievenbussen zijn precies aan de kant van de wind groen uitgeslagen. De kant dus van de raffinaderij. Isla heeft niet gereageerd op oproepen van de buurt om uit te leggen wat het is. Ook de overheid geeft niet thuis.
Een aantal bewoners van Wishi gaat een klacht indienen bij het medisch tuchtcollege tegen minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) omdat hij zijn medische eed zou schenden door niets te doen tegen de vervuiling van de raffinaderij.
              
Meetresultaten geven aan dat de Isla drie tot vier keer meer uitstoot dan een jaar geleden. De uitstoot van vanadiumpentoxide, die de groene aanslag mede veroorzaakt, komt volgens Van Leeuwen (SMOC) doordat de Isla zwaardere olie raffineert.
De bewoners maken zich zorgen over het effect op hun gezondheid. Er zou vanuit de overheid een onderzoek gedaan worden naar de stoffen. De bewoners van Wishi en ook SMOC kijken niet alleen naar de Curaçaose overheid, maar ook in de richting van Nederland. Zij vinden dat Den Haag Curaçao moet aanspreken op het niet optreden tegen de Isla. Onlangs heeft Defensie al zijn personeel geëvacueerd vanwege de extreme hoeveelheden zwaveldioxide en andere giftige stoffen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.