Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Uitstoot broeikasgas veel hoger dan overheid beweert'

18-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland-krijgt-opnieuw-melkboete
Metingen van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) tonen aan dat de uitstoot van het broeikasgas methaan veel hoger is dan de overheid beweert. Dat meldt De Correspondent dinsdag. De overheid gebruikt om de uitstoot van methaan te berekenen geen metingen, maar schattingen en oncontroleerbare claims uit de industrie. De metingen laten volgens De Correspondent zien dat de uitstoot niet met 43 procent is gedaald sinds 1990, maar 'slechts' met twintig procent.

Methaan is een veel sterker en gevaarlijker broeikasgas dan CO2. Het zit in koeien- en geitenadem, stijgt op uit afvalplaatsen en sloten en lekt weg uit boorputten en gasleidingen. Verklaring voor de hogere uitstoot is volgens De Correspondent dat er mogelijk meer methaan vrij uit veenweides, sloten en plassen. Een andere mogelijke verklaring is dat de industrie meer methaan uitstoot dan wordt gemeld. De Partij voor de Dieren oppert in het stuk dat we de veestapel in Nederland drastisch zouden moeten inkrimpen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt de hogere uitstoot te onderzoeken.
Den Haag moet in actie komen tegen de uitstoot van het gevaarlijke broeikasgas methaan https://t.co/rgTE0nuzYi pic.twitter.com/TWESjHDxHS
Geldtekort
De onderzoekers die de werkelijke methaanuitstoot meten, zeggen dat ze structureel te weinig geld krijgen van de overheid. De financiering van cruciale metingen, werd dit jaar zelfs helemaal stopgezet. Daardoor is tijdelijk geen data verzameld over de uitstoot van methaan.  
De hogere methaanuitstoot heeft volgens De Correspondent grote gevolgen voor de klimaatdoelstellingen van Nederland. De overheid zal extra maatregelen nemen om de doelstellingen uit het Parijs-klimaatakkoord te halen en te voldoen aan het vonnis van de rechter in de klimaatzaak. GroenLinks en de Partij voor de Dieren dringen aan op objectieve metingen door de overheid.

Probleem dat wereldwijd speelt
Wereldwijd neemt de uitstoot van methaan al jaren toe. De uitstoot zou verantwoordelijk zijn voor een kwart van de opwarming van de aarde. 

ZEMBLA maakte eerder verhalen over luchtverontreiniging in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.