Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitstel vergunningaanvraag Borssele II

16-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
Energiebedrijf Delta stelt de aanvraag voor een vergunning voor het bouwen van een tweede kerncentrale in Borssele uit.
 

Meer zekerheid nodig

De reden voor het uitstel is onzekerheid over de financiering van de tweede kerncentrale. De directie van het bedrijf wil meer zekerheid van de overheid, zodat ze partners kan overhalen om te investeren. Dat gaat dan om energiebedrijven als het Franse EDF en het Duitse RWE. Delta kan een kerncentrale niet volledig zelf financieren.
 

Uitstel tot juni

Het was de bedoeling dat Delta haar aandeelhouders, met name de provincie Zeeland die de helft van de aandelen heeft, op 22 december zou vragen om 60 miljoen te mogen investeren om de vergunning aan te vragen. Die vraag wordt uitgesteld naar juni volgend jaar.
 

Reactie Groen Links

GroenLinks reageert verheugd op het uitstel. De partij is al sinds er van een tweede centrale sprake is tegenstander van het plan. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt te hopen dat van uitstel afstel komt:

    "Ik hoop dat van uitstel afstel komt. GroenLinks zal daar alles aan doen. Dit is een enorme overwinning voor alle voorstanders van schone energie. Voor iedereen die geen tweede kerncentrale wil. Delta neemt dit besluit niet zomaar. Blijkbaar voelen ze aan dat er in Zeeland en in de rest van Nederland te weinig draagvlak is voor de bouw van een kerncentrale en krijgen ze de financiën niet rond. Zo wordt het toch nog een stralende kerst met zonne-energie."
 

Kerncentrales verkopen doe je zo!

Als het aan het huidige kabinet ligt, krijgt de Zeeuwse gemeente Borsele binnen enkele jaren een tweede kerncentrale. Ondanks de nucleaire ramp die zich in Japan voltrekt, zet minister Verhagen van Economische Zaken de plannen gestaag door en de kernenergie-lobby draait op volle toeren. ZEMBLA vanuit Borssele in gesprek met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.

Strategie 1: Stel de burger gerust
Strategie 2: Dreig de burger met energietekort
Strategie 3: Gebruik onwetendheid van de burger
Strategie 4: Kies een plek met brave burgers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.