Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitspraak rechtbank over frauduleuze adoptie Dilani Butink

09-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
dilani-2

De rechtbank in Den Haag doet vandaag uitspraak in de zaak van de uit Sri Lanka geadopteerde Dilani Butink. Zij stelt de Nederlandse Staat en Stichting Kind & Toekomst verantwoordelijk voor haar frauduleuze adoptie uit Sri Lanka in 1992. 

Butink is in 1992 vanuit Sri Lanka geadopteerd via de adoptieorganisatie Kind en Toekomst. Volgens haar advocaat Lisa Komp zijn haar adoptiepapieren vervalst. De naam van haar biologische vader ontbreekt en het in de papieren genoemde ziekenhuis waar Butink geboren zou zijn, beschikt niet over haar geboorteakte. Twee handtekeningen in het dossier van de vrouw die destijds afstand van Butink zou hebben gedaan, blijken na forensisch onderzoek niet van dezelfde persoon te zijn.

Butink verwijt de Staat adopties vanuit Sri Lanka te hebben laten doorgaan, ondanks dat de overheid wist van de malafide adoptiepraktijken in Sri Lanka. Ze eist dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een DNA-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka. Ook wil ze ondersteuning om haar biologische ouders alsnog op te sporen. "Ik wil erkenning voor de misstanden", vertelde Butink de rechter op de vraag waarom ze deze zaak had aangespannen. "Ik wil weten waar ik vandaan kom. Het is belangrijk om dat te weten."

De stichting Kind en Toekomst die de adoptie faciliteerde, ontkende onrechtmatig te hebben gehandeld.

Eerste rechtszaak
Volgens advocaat Lisa-Marie Komp is dit voor zover bekend de eerste keer dat een Nederlandse rechtbank zich zal buigen over de klacht van een onrechtmatig geadopteerde tegen de Staat en de bemiddelingsorganisatie.

Zembla maakte drie uitzendingen over adoptiebedrog waarin werd laten zien dat veel adoptiepapieren uit Sri Lanka in de jaren 80 zijn vervalst. Bekijk hier ons hele dossier over Adoptiebedrog.


Bekijk hier het verhaal van Dilani Butink:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.