Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitlevering Todd-verdachte kan nog lang duren

14-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
ayden-c-ik-ben-de-pestkop-van-amanda-todd-niet
Het kan nog lang duren voordat de 38-jarige Aydin C. eventueel kan worden uitgeleverd aan Canada. De autoriteiten in het Noord-Amerikaanse land hebben hierom gevraagd omdat ze hem verdenken van betrokkenheid bij de dood van de Canadese tiener Amanda Todd . De uitleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam boog zich dinsdag over de zaak en doet over twee weken uitspraak.
Mocht die akkoord gaan met het verzoek, dan vertrekt C. voorlopig nog niet uit zijn Nederlandse cel. In ons land loopt namelijk ook nog een strafzaak tegen hem die naar verwachting pas begin volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld.
De vijftienjarige Todd pleegde in 2012 zelfmoord, nadat C. zou hebben gedreigd naaktfoto's van haar naar buiten te brengen. Canada verdenkt hem van afpersing, kinderen lokken via internet, bedreiging of stalking en het bezit van kinderporno met het doel die te verspreiden. Hoewel de man in Nederland ook terechtstaat voor aanranding en afpersing van nog eens 39 meisjes via de webcam, wil Canada hem apart berechten voor de zaak-Todd. Behalve in Canada heeft hij vermoedelijk ook slachtoffers gemaakt in Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Uiteindelijk beslist minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie definitief over de uitlevering. De rechtbank neemt een technische beslissing waarin wordt gekeken of aan alle voorwaarden is voldaan. Mocht de minister aan het uitleveringsverzoek voldoen, dan gaat de verdachte na zijn proces in Nederland naar Canada. Hij kan hier overigens ook nog tegen in beroep gaan.

C.'s advocaat Robert Malewicz had het liefst gezien dat de Todd-zaak samen met de rest van het proces in Nederland zou plaatsvinden. De Canadese autoriteiten hebben dit verzoek echter afgewezen. De raadsman drong verder aan op een onvoorwaardelijke terugkeergarantie. Mocht zijn cliënt worden veroordeeld, dan mag hij zijn straf in ons land uitzitten. Die wordt dan overigens verrekend met het vonnis van de rechtbank in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.