Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitgesproken VARA: Tientallen zieken door giftige zeecontainers

14-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
slachtoffer-van-methylbromide
Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem heeft de afgelopen twee jaar 50 mensen behandeld die ziek zijn geworden door het openen van zeecontainers. Een aantal is blijvend invalide. Zo zijn twee Poolse laders en lossers ziek geworden omdat ze bedwelmd zijn door gevaarlijke gassen in zeecontainers. Ze kunnen al een paar maanden niet werken. Zelfs autorijden en kinderen verwekken is door de artsen ontraden.

De giftige dampen komen vrij bij het productieproces van witgoed, schoenen en bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte. Als een medewerker zo'n gegaste container betreedt, kan er tijdelijk of blijvend gezondheidsletsel ontstaan. De Poolse mannen zijn ernstig onder druk gezet door hun uitzendbureau om zich niet ziek te melden. Als ze dat wel zouden doen, werd gedreigd met ontslag en terug sturen naar Polen.

In Uitgesproken VARA een reportage met twee anonieme Polen, Jan de Jong van de FNV en Marga Zuurbier, directeur van de  Arbeidsinspectie.

Volgens Jan de Jong van de FNV zijn er veel bedrijven die niks doen aan het probleem. Logistieke dienstverleners hebben soms ook geen keuze, omdat ze van hun opdrachtgevers vaak geen tijd en geld krijgen voor metingen. ‘’Ook worden vooral buitenlandse laders en lossers onder druk gezet om zich niet ziek te melden. Als ze dat wel doen dan worden ze gelijk het land uit gezet,''aldus de Jong. Een oplossing van dit probleem ligt deels in politieke handen. Den Haag moet om te beginnen veel meer steekproeven houden.  

Marga Zuurbier van de Arbeidsinspectie komt regelmatig bedrijven tegen die er te snel vanuit gaan dat onderzoek niet nodig is, bijvoorbeeld omdat de afzender verklaart dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. ‘’Deze verklaringen zijn in het verleden echter geregeld onbetrouwbaar gebleken,’’ aldus Zuurbier. (Uitgesproken VARA)

Zie ook ZEMBLA - 'Gifcontainers'. Matrassen, pinda's, cacaoboter, schoenen, vibrators en nog veel meer producten komen in containers naar ons land. Om ongedierte of schimmelvorming te bestrijden, zit er gif in die containers. Dat levert gevaar op voor mensen die de containers moeten vervoeren of open moeten maken. De afgelopen tijd zijn er verschillende ongelukken gebeurd waar werknemers ziek van werden. Volgens wetenschappers is ook gevaar voor de consument niet uitgesloten.

Meer over:

gifcontainers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.