Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uitgelicht: 'Wie verschoont moeder, deel 2'

21-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wie-verschoont-moeder-deel-2
Geld voor ouderenzorg gaat niet naar verplegers. Geld dat bedoeld was voor meer handen aan het bed gaat naar consultants, managementcursussen en softwareprogrammatuur, zo meldt het AD.

Vakbond Abvakabo FNV peilde onder 1800 leden wat zij hebben gemerkt van de honderden miljoenen extra die voor meer handen aan het bed zijn uitgetrokken. 70 procent van de verplegers zegt er geen collega's bij te hebben gekregen.

Geen extra handen
Honderden medewerkers van verzorgings- en verpleeghuizen merken niets van die belofte om geld vrij te maken in de zorg, zo blijkt uit de meldingen die bij het meldpunt  ‘Misstanden Zorg’ van vakbond Abvakabo binnen komen. De meeste klachten gaan over  drie instellingen:  Amsta en de Osira Groep in Amsterdam en HWW Zorg uit Den Haag. ZEMBLA onderzoekt hoe het kan dat de zorg in deze drie instellingen onder de maat is.

Het verzorgend personeel van verpleeghuizen ziet geen extra handen aan het bed. In ZEMBLA - 'Wie verschoont moeder, deel 2' zegt verzorgster J. Abdelghani van de instelling HWW uit Den Haag: ' Het is een valse belofte zou ik zeggen, want wij hebben er niets van gemerkt .' Haar team is vergeleken met een paar jaar geleden juist kleiner geworden.
Ook R. Cristina, verzorgende voor de Amsterdamse instelling Amsta, heeft de zorg de laatste jaren alleen maar achteruit zien gaan: ' Er zijn dagen dat je zelf naar huis gaat met een rotgevoel, want je kunt toch niet iedereen helpen .'

Wie verschoont moeder?
De ZEMBLA-uitzending ‘Wie verschoont moeder’ van 11 mei 2008 laat schokkende beelden zien van een oude vrouw in een vieze luier en met poep onder haar nagels in een verpleeghuis. De politiek belooft beterschap maar meer dan vier jaar later is de situatie in tientallen verpleeghuizen nog steeds schrijnend. Ouderen liggen niet zelden tot de middag in bed, vaak in vieze luiers, zo blijkt uit het vervolg ‘Wie verschoont moeder, deel 2 van Nicolien Herblot en Marieke van Santen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.