Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Uiteindelijk komt de waarheid boven tafel’: het zware gevecht van de vader van het overleden meisje Sharleyne

14-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
sharleyne vader
“Ik ben vastberaden. Als je weet dat je gelijk hebt en je weet hoe sterk je zaak is en dat je het niet gaat verliezen, houd je dit vol.” Het leven van Victor Remouchamps en zijn gezin staat al jaren in het teken van de zaak rond zijn overleden dochter Sharleyne. Sharleyne was nog maar acht jaar toen ze stierf in de zomer van 2015.
sharleyne vader
Ze werd midden in de nacht door een buurman levenloos onderaan de flat in Hoogeveen waar ze met haar moeder woonde, gevonden. Victor heeft het Openbaar Ministerie eindelijk zover gekregen dat ze zijn ex, de moeder van Sharleyne gaat vervolgen. Hij is van zijn zaak overtuigd:  “Sharleyne is gewurgd en daarna nog levend over de reling van de flat gegooid.”
Geweld, alcohol en verwaarlozing
Maar de moeder is maar een deel van het verhaal. Hulpverleningsinstanties faalden aan alle kanten in de zaak. ZEMBLA maakte daarover vorig jaar de uitzending: ‘ De zaak Sharleyne' . Victor en zijn vriendin deden verschillende meldingen  en er waren talloze signalen dat Sharleyne gevaar liep bij haar moeder en dat ze in een voor een kind onveilige omgeving opgroeide. Sharleyne werd alleen in smerige onveilige ruimtes achtergelaten, er was huiselijk geweld, alcoholmisbruik en drugs in haar nabijheid en verwaarlozing. Bovendien was de moeder van Sharleyne volgens Victor suïcidaal. De betrokken instanties hadden allen meldingsplicht, maar deden niets.
“De mensen die in het beklaagdenbankje zitten zijn continu bezig met hun straatje schoon te vegen. Maar die waarheid komt uiteindelijk wel boven tafel.” Remouchamps en zijn advocaat willen de medewerkers van de betrokken instanties, zoals het AMK, de school en Jeugdzorg, onder ede horen. De procedure tegen de moeder loopt. “Nu gaan we verder met iets dat ik al vanaf het begin wilde. De betrokken medewerkers weten dat er nattigheid gaat aankomen.” Of zoals Remouchamps het afgelopen weekend in RTL Late Night verwoordde: “Ik heb Sharleyne een belofte gedaan en dat is dat ik alles zal doen om diegenen te pakken die haar dit hebben aangedaan en daar horen die instanties volkomen bij. Zij gaven de stok en mijn ex maakte het af.”
'Alleen is het niet te doen' 
Ondanks de vastberadenheid die Remouchamps en zijn advocaat Sébas Diekstra tonen, is het traject zwaar. “Alleen is het niet te doen. Ik ben gelukkig gezegend met een fijn gezin en dat houdt je overeind. Als ik er alleen voor had gestaan, had ik het veel zwaarder gehad. Wat ook helpt is dat ik een duidelijk doel voor ogen heb en dat is verbetering van het systeem.”
Victor prijst vooral zijn vriendin Joyce Kuijpers. Zij is er vanaf begin af aan bij betrokken geweest en Sharleyne praatte altijd met haar:
"Tegen Joyce was ze heel open. Sharleyne was een keer in de twee weken bij ons en Joyce was diegene tegen we zie vertelde wat er mis ging bij haar moeder."
'Mijn vriendin Joyce is het belangrijkst' 
Victor snapt dat hij als vader de meeste aandacht van media krijgt, maar vindt het niet terecht. “Ik heb een ijzersterke vriendin die al het voorbereidende werk doet. Zij is eigenlijk de belangrijkste persoon en dat wordt zwaar onderbelicht. Dat vind ik jammer. Ze steekt honderden uren in de zaak. Ik vul haar aan, want we zitten hier natuurlijk met zijn tweeën in, maar zij weet er echt alles van.”
Ondertussen gaat het gezinsleven gewoon door. “We proberen het goed te scheiden. Dat moet en dat houdt je overeind. We hebben er bepaalde tijden voor die we aan de zaak besteden. En soms komt er iets omhoog en dan heb je het zwaarder. Maar gelukkig hebben we ook een lieve schoonfamilie en vrienden om ons heen.”
'Je kunt niet iedereen helpen'
Victor en Joyce krijgen veel vragen en verhalen van mensen die ook problemen hebben met hulpverlening. “Ik probeer ze wel tips te geven en aanwijzingen, maar je kunt ze nooit allemaal helpen of te woord staan. Daarom is die rechtszaak zo belangrijk. In de eerste plaats natuurlijk voor mijn dochter. Maar het kan uiteindelijk ook andere mensen en hun kinderen helpen.”
Kijk terug: ZEMBLA - 'De zaak Sharleyne':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.