Zembla

Uit documenten blijkt: Kroondomein gesloten om koninklijke jacht

05-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3600 keer bekeken
  •  
Koning Willem-Alexander ANP

© ANP

Kroondomein Het Loo wordt een deel van het jaar voor publiek gesloten vanwege de koninklijke jacht. Daarmee wordt afgeweken van de eisen die normaal gesproken gelden voor de natuurbeheersubsidie die de koning krijgt voor het beheer van het landgoed. Dat blijkt uit de onderliggende stukken die het ministerie gisteravond naar de Kamer heeft gestuurd. Zembla bestudeert de documenten. 
In een nota ‘Subsidiebesluiten voor Kroondomein’ staat: “Er is sprake van afwijkende regelgeving met betrekking tot de openstellingsplicht van het domein. Dit vanwege de Koninklijke jacht.” De nota is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ter ondertekening voorgelegd aan de staatssecretaris op 9 maart 2016.

De juridische grondslag voor het afwijken van de regels voor de subsidie ontbreekt in de stukken volgens bestuursrechtdeskundige en advocaat van de Faunabescherming, Peter Nicolaï.

Koninklijke constructies

In de Zembla-uitzending 'Koninklijke Constructies' zeggen vooraanstaande juristen dat de subsidie die de koning krijgt voor het beheer van landgoed Kroondomein Het Loo krijgt, onrechtmatig is. Het gaat om een bedrag van 4,7 miljoen euro. De juristen stellen dat de koning ten onrechte een voorkeursbehandeling krijgt. Zo hoeft hij niet aan de belangrijke subsidievoorwaarde voldoen om het natuurgebied tenminste 358 dagen per jaar open te stellen voor het publiek.

Reactie ministerie LNV

We hebben het ministerie van LNV gevraagd waarom er in dit geval wordt afgeweken van de eisen die normaal gelden voor een aanvrager van deze natuurbeheer subsidie. Het ministerie van LNV komt met de volgende reactie:

"Het betreft geen ontheffing. In H. 3.2 van de Overeenkomst (p.49) wordt aangegeven dat het Kroondomein niet het hele jaar open zal zijn. Dat besluit is gemotiveerd vanuit het in de schenkingsakte opgenomen volledige recht op gebruik (vruchtgebruik) van het Kroondomein door de Kroondrager. De bewegingsvrijheid die dat recht biedt, wordt al decennia slechts in de herfst uitgeoefend, waardoor het terrein de rest van het jaar opengesteld is. 
 
De motivatie daarvoor is al meermaals verstrekt, namelijk: een deel van het Kroondomein wordt drie maanden per jaar (van 15 september t/m 25 december) niet opengesteld om het unieke karakter van het natuurgebied te kunnen behouden. Er blijft zo een balans tussen houtproductie, leefruimte voor grote hoefdieren en ruimte voor recreatie. Daarnaast geldt dat van de eis tot openstelling kan worden afgeweken ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de koning. Voor de niet jaarrond opengestelde gebieden wordt geen recreatiesubsidie verstrekt."
Onderzoeksjournalist Ton van der Ham vertelt meer bij het NOS Radio 1 Journaal:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.