Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Uber ontwijkt via Nederland Britse omzetbelasting

29-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
ANP - Uber - Londen
Taxidienst Uber ontwijkt niet alleen winstbelasting, maar ook omzetbelasting met een fiscale route via Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Op geen enkele taxirit in Groot-Brittannië wordt omzetbelasting geheven. De Britse schatkist liep daardoor vorig jaar 23 miljoen pond aan BTW-inkomsten mis. Thijs Emondts, directeur Nederland van Uber, zegt in ZEMBLA: "Zoals veel internationale bedrijven gevestigd in Nederland, hebben we een belastingstructuur die voldoet aan de internationale wetgeving. Meer kan ik er niet over zeggen." 
Fiscale constructie
Twee weken geleden werd bekend dat Uber ook voorkomt in de Paradise Papers en winstbelasting via Nederland ontwijkt. Voor het ontwijken van omzetbelasting maakt Uber gebruik van een fiscale constructie waarbij het bedrijf profiteert van vrijstellingen in zowel de Britse als Nederlandse belastingwet. Betalingen voor alle Britse Uber-ritten worden geïncasseerd door Uber B.V. in Amsterdam. Omdat de 40.000 Britse Uber-chauffeurs volgens het bedrijf zelfstandig ondernemer zijn, is elk van hen vrijgesteld van omzetbelasting tot 85.000 pond. Ook het bedrag dat Uber als commissie inhoudt op de omzet van de chauffeurs, is vrijgesteld omdat het een transactie tussen twee bedrijven binnen de EU betreft.
Opheldering gevraagd
Volgens Maria Ludkin, directielid van de Brits vervoersbond GMB, profiteert Uber oneigenlijk van Britse belastingwetten omdat de chauffeurs schijnzelfstandigen zijn. "Het lijkt erop dat Uber weer een manier heeft gevonden om belasting te ontwijken. We hebben bij de Britse autoriteiten om opheldering gevraagd", aldus Ludkin in ZEMBLA.
Europarlementariër Marietje Schaake (D’66) wil dat uitgezocht wordt of er sprake is van schijnzelfstandigheid van de Uber chauffeurs. "De vraag of dit een schijnconstructie is, moet tegen het licht gehouden worden. Bedrijven, waar ze ook vandaan komen en welke diensten ze ook aanbieden, moeten zich gewoon aan de wet houden."
De Britse en Nederlandse belastingdiensten willen tegenover ZEMBLA niet op de zaak ingaan, omdat er geen gegevens over individuele belastingplichtigen mag worden verstrekt.
Uber is in 77 landen actief en verzorgt tien miljoen ritten per dag.
De spooktaxi's van Uber
ZEMBLA: 'De spooktaxi's van Uber', woensdag 29 november 2017 om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.