Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Twijfel over CO2 opslag groeit in de kamer

21-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2-opslag-in-barendrecht-definitief-van-de-baan
Tijdens het debat over CO2 opslag is duidelijk geworden dat de steun voor CO2 opslag in Barendrecht afbrokkelt. Een meerderheid twijfelt aan de veiligheid en de noodzaak van de CO2-opslag. Besluiten over de opslag worden door een volgend kabinet genomen.
In het debat in de tweede kamer wilde Boris van der Ham (D66) zich niet expliciet uitspreken tegen de CO2-opslag in Barendrecht.  Hij eist wel extra onderzoek naar de veiligheid van de opslag bij Barendrecht. Als meer veiligheidsmaatregelen leiden tot hogere kosten, denkt hij dat een andere locatie voor opslag beter is. Afgelopen november hielp D66 de PvdA en het CDA aan een meerderheid voor de opslag.

Ook de Christen Unie spreekt zich niet uit over de CO2 opslag. Volgens Kamerlid Esmé Wiegman is het zaak nadere onderzoeken over ‘nut en noodzaak’ van de opslag af te wachten. Die informatie zal pas na de zomer komen.

In de achterban van het CDA klinken steeds meer tegengeluiden. Behalve CDA-leden uit Barendrecht heeft ook het CDJA, de jongerenpartij van het CDA, zich in de aanloop naar het partijcongres komend weekend tegen de CO2-opslag uitgesproken. Kamerlid Liesbeth Spies zei gisteren dat ze het ‘na weging van alle informatie’ verstandig vindt dat een volgend kabinet de definitieve besluiten neemt.

ZEMBLA
Opslag van CO2 verkeert in een experimentele fase en onder woonwijken is het nog nergens ter wereld gedaan. Een TNO-rapport betitelt de geschiktheid van de locatie zelfs als slecht. Voordeel van Barendrecht is wel dat het dicht bij Pernis ligt, bij de fabriek van Shell waar de CO2 vandaan moet komen. De overheid en Shell willen een proef doen met het opslaan van CO2 in een dicht bevolkte woonwijk in Barendrecht. De bewoners zijn bang omdat niemand ze kan garanderen dat het veilg is. In de uitzending " CO2-bom onder Barendrecht '  legt een woordvoerder van Shell uit dat men wil testen hoe de bevolking reageert. Verschillende deskundigen komen aan het woord die vraagtekens zetten bij de locatie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.