Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Twentse luchthaven in 2014 weer open

29-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
twentse-luchthaven-in-2014-weer-open
De Twentse luchthaven moet in 2014 weer open zijn, dat is het streven van burgemeester en wethouders die woensdag het contract voor de aanbesteding van de luchthaven naar de gemeenteraad en provinciale staten hebben gestuurd.
 

Haalbaarheid onzeker

De overheid wil het voormalige militaire vliegveld omtoveren in een commerciële burgerluchthaven. Die moet Twente aan banen helpen. Maar de haalbaarheid van dit plan is uiterst onzeker. Desondanks zetten de bestuurders stug door en schromen ze niet alvast tientallen miljoenen euro’s te investeren in een luchthaven die er mogelijk niet komt.
 

Exploitant nog niet bekend

Om de luchthaven over twee jaar weer in gang te krijgen moet er uiterlijk in het voorjaar van 2013 alle afspraken met een mogelijke nieuwe exploitant rond zijn. De exploitant is nu nog niet bekend. De gemeente Enschede streeft erna dat in 2034 1,2 miljoen passagiers van de luchthaven gebruik maken.

Bodemloze put

Omwonenden van het oude vliegveld, die opgelucht adem haalden toen de geluidsoverlast van de F16’s verleden tijd was, vrezen dat de herontwikkeling van de luchthaven eindigt in een bodemloze put, waar miljoenen gemeenschapsgeld in verdwijnt. Ze tonen aan dat er, in het meest optimistische scenario, slechts 500.000 passagiers van de luchthaven gebruik zullen maken - veel te weinig voor een luchthaven om rendabel te zijn, laat staan om 3000 banen op te leveren. Bovendien ligt 60 kilometer verderop Flughafen Münster/Osnabrück waar jaarlijks al 140.000 Nederlandse passagiers gebruik van maken. Een vliegveld in Twente is volgens hen dan ook overbodig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.