Zembla

Tweede Kamer wil Kroondomein hele jaar open

08-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
Kroondomein het loo

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de koning ‘een royaal gebaar’ moet maken en Kroondomein Het Loo toch het hele jaar moet openstellen voor publiek. Een motie die daartoe oproept van D66 en de Partij voor de Dieren wordt breed gesteund.

Kroondomein het Loo is eigendom van alle Nederlanders, maar wordt beheerd door de koning. Het hele domein bestaat ongeveer uit 6700 hectare. Ongeveer 1300 hectare bos is het hele jaar geopend, dit zijn de randgebieden van het Kroondomein. 1600 hectare (rustgebieden, ecoducten) is sowieso gesloten voor het publiek. Ongeveer 3400 hectare, het midden van het Kroondomein, gaat drie maanden per jaar dicht en negen maanden per jaar open voor het publiek.

Koninklijke constructies

Zembla toonde in de uitzending ‘Koninklijke constructies’ aan dat de 4,7 miljoen euro aan subsidie die de koning krijgt voor het beheer van het Kroondomein, onrechtmatig wordt verleend. Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat het gebied minstens 358 dagen per jaar opengesteld moet zijn publiek. De koning was hier, zonder enige onderbouwing, van vrijgesteld.

Onlangs deed de koning een nieuwe subsidieaanvraag voor het beheer van het Kroondomein. Daarin ziet hij af van een deel van de subsidie.  Dat zou betekenen dat hij een deel van het Kroondomein nog steeds drie maanden per jaar kan sluiten voor bezoekers, net zoals in de voorgaande jaren.

‘Mede door corona druk in natuurgebieden’

De Partij voor de Dieren en D66 roepen de koning nu op om het gehele Kroondomein het hele jaar door toegankelijk te houden omdat ‘mede door corona heel veel mensen zijn gaan genieten van de natuur, waardoor het heel druk is geworden in bepaalde natuurgebieden.’

Het is niet voor het eerst dat een Kamermeerderheid de koning oproept om het gehele Kroondomein voor het publiek open te houden. In 2018 nam de Tweede Kamer ook al een motie aan voor het jaarrond openstellen van het natuurgebied.

Bekijk de uitzending 'Koninklijke constructies'

Bekijk Zembla Kort op Youtube 'De schimmige constructies van de koning'

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.