Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tweede kamer vraagt weer om visverbod dioxinepaling

17-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tweede-kamer-vraagt-weer-om-visverbod-dioxinepaling
Voor de derde keer heeft dinsdag een Kamermeerderheid gevraagd om het vissen op met dioxine vervuilde paling per direct te verbieden. Volgens initiatiefneemster Van Veldhoven (D66) is het verbod nodig omdat de vissers hun verantwoordelijkheid niet nemen en toch paling gaan vangen in de vervuilde grote rivieren en de Biesbosch.

Volgens het D66-Kamerlid heeft de sector ook voorgaande jaren al genoeg gelegenheid gehad om maatregelen te treffen en willen de vissers in december toch weer gewoon uitvaren. Verantwoordelijk staatssecretaris Bleker (Visserij) vond het eerder nog te vroeg om te kunnen constateren dat deze palingvissers hun verantwoordelijkheid niet nemen. Hij garandeerde de Kamer dat de vinger aan de pols wordt gehouden. Ook de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert extra.

Belangrijke onderzoeksinstituten die de overheid adviseren waarschuwen voor het dioxinegehalte van die paling. Het ministerie dat over de visserij gaat (LNV) negeert deze adviezen en schuift de verantwoordelijkheid door naar de vissers. Maar de vissers gaan gewoon door met paling vangen en verkopen. “Handel is handel”, zeggen zij. De consument wordt intussen onduidelijk voorgelicht over de vraag of paling nou wel of geen kwaad kan. Het onderzoek naar de rivierpaling is te zien in ZEMBLA - ‘De dioxinepaling’ van Ton van der Ham en Manon Blaas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.