Zembla

Tweede Kamer getroffen door ransomware

27-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ransomware
De computersystemen van de Tweede Kamer zijn getroffen door zogenoemde ransomware. Dat bevestigt een woordvoerder van de Kamer, nadat Kamerlid Kees Verhoeven (D66) er eerder op de dag op Twitter ruchtbaarheid aan gaf.
Als een computer wordt geïnfecteerd met ransomware worden de bestanden erop versleuteld en wordt van de eigenaar doorgaans 'losgeld' geëist om de computer weer vrij te geven. De communicatieafdeling van de Kamer wil verder weinig over de kwestie kwijt, behalve dat er ,,passende maatregelen zijn genomen''.
De NOS plaatste dinsdag de tekst van een interne mail die over de ransomware is rondgestuurd. Verhoeven bevestigt deze ook te hebben gekregen. In de mail wordt aangestipt dat niet alleen de Kamer, maar ook enkele bedrijven doelwit van de aanval waren.
Medewerkers worden bovendien gewaarschuwd voor een bepaald soort e-mail. ,,Voor nu is het belangrijk dat gebruikers mails met de omschrijving factuur000000.doc (000000 kan elk willekeurig getal zijn) en van onbekende afzenders niet openen en direct verwijderen.''
Volgens Verhoeven lijkt de schade mee te vallen, maar toont het incident wel aan dat er nog steeds niet genoeg ,,bewustzijn'' is over computerveiligheid. Hem lijkt een cursus voor iedereen die in de Tweede Kamer werkt, geen overbodige luxe.

“Eén op de vijf slachtoffers trapt er in en betaalt,” zegt Pim Takkenberg van het Team High Tech Crime (THTC) van het Korps Landelijke Politie Diensten in ZEMBLA -  Onderwereld online (2012). 

 (anp)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.