Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tweede Kamer berispt Baudet omdat hij nevenfuncties niet meldt

15-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
Thierry Baudet interview

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet krijgt een berisping en een aanwijzing van de Tweede Kamer, omdat hij weigert zijn nevenfuncties te laten registreren. Het College van onderzoek integriteit had vorige week deze sancties aanbevolen na een onderzoek naar de kwestie. Baudet wilde zelf niet meewerken aan dat onderzoek, dat werd ingesteld na een klacht van een burger. Een grote meerderheid steunde de aanbevelingen.

Eerder bleek al uit onderzoek van Zembla dat Thierry Baudet in mei 2020 een B.V. oprichtte voor inkomsten uit boeken en lezingen. Daarvoor had hij al een eenmanszaak. Beiden zijn nooit gemeld bij de griffie van de Tweede Kamer. Ook doet hij geen opgave van de inkomsten. Baudet schreef meerdere boeken waarmee hij alleen al vorig jaar tienduizenden euro's verdiende.

Kamerleden zijn in het kader van transparantie verplicht om nevenactiviteiten en inkomsten op te geven in een openbaar register om belangenverstrengeling te voorkomen. Het college concludeerde dat Baudet de Gedragscode, die de Kamer zelf opstelde, heeft overtreden. Volgens het college is Baudet bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media bv. In deze twee functies gaat het onder meer om commerciële activiteiten.

De aanwijzing houdt in dat hij de functies alsnog moet melden aan het register, dat op de Kamerwebsite staat. Doet hij dit niet, dat is de zwaarste sanctie die hij riskeert een schorsing van een maand. Een betrokkene mag dan niet meedoen aan debatten, maar wel aan stemmingen.

Baudet vindt register 'onzin'

Baudet noemde het verplicht melden van nevenactiviteiten in 2020 in de uitzending 'Haagse bijbaantjes' tegenover Zembla al “onzin”. “De gedachte dat mijn meningen zouden veranderen als ik een reep chocola van iemand krijg, of als ik een boek verkoop, dat is zo absurd… Dat neem ik niet eens serieus.” De FVD-leider liet vorige week dan ook weten dat hij niet van plan is zijn nevenfuncties noch zijn neveninkomsten op te geven.

Leo Huberts, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit: “Als je een B.V. hebt, en je spreekt met zijn allen af dat dat soort betrokkenheid gemeld behoort te worden… Dan is het onbegrijpelijk dat het niet gemeld is. Dat geldt voor iedereen en dat geldt ook voor meneer Baudet.”

Haagse bijbaantjes

In november 2020 onderzocht Zembla de nevenfuncties van Kamerleden. Van de 150 parlementariërs bleken er 21 een onjuiste of onvolledige opgave te hebben gedaan.

Kijk de uitzending ‘Haagse bijbaantjes’:

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.