Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Tweede golf treft mensen hard': Rode Kruis schaalt hulpverlening op

02-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
armoede dakloos
Het Rode Kruis schaalt de coronahulpverlening in Nederland nog verder op tijdens de tweede coronagolf. De organisatie ziet een toename in hulpvragen op gebied van voedsel, medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp. Voor de hulpverlening is 48 miljoen euro nodig.

"We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. "We zien niet alleen dat de coronacrisis lang aanhoudt, maar ook dat de gevolgen van de crisis grote groepen hard treffen. Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op."

Voedselhulp voor 3000 mensen
Steeds meer mensen hebben moeite zichzelf en hun gezin te voorzien van voedsel. Het Rode Kruis ziet in de tweede golf een verdubbeling van de voedselnood. De organisatie levert op dit moment aan ruim 3000 mensen per week voedselhulp. Dat is aan mensen die niet in aanmerking komen voor de hulp van andere organisaties zoals de voedselbank, die vanwege geldgebrek "steeds vaker nee moeten verkopen aan mensen die voedselhulp nodig hebben", aldus het Rode Kruis.

Door personeelstekorten in de zorg neemt het aantal aanvragen voor medische ondersteuning toe. "Zorginstellingen hebben extra handen nodig en als Rode Kruis spelen we een rol bij de GGD's met testen en met bron- en contactonderzoek", vertelt een woordvoerder in een toelichting. Ook verwacht de organisatie met de komst van de winter door ruimtegebrek problemen bij de daklozenopvang. Hoewel winteropvanglocaties binnenkort opengaan, moeten deze zo worden ingericht dat de anderhalve meter afstand kan worden bewaard. Op dit moment telt Nederland volgens het CBS 40.000 daklozen.

200 belletjes per dag
De Rode Kruis Hulplijn telt sinds de oprichting in maart ruim 24 duizend telefoontjes. "In de zomer was het wat minder, maar nu mensen meer in quarantaine zitten en eenzaam zijn, krijgen we ook meer belletjes", vertelt de woordvoerder. "En na de persconferentie waar de gedeeltelijke lockdown werd aangekondigd, zagen we een piek tot 200 belletjes per dag."

Het Rode Kruis is afhankelijk van donaties voor hun hulpverlening. Eerder opende het giro 7244 voor het inzamelen van geld voor voedselhulp. Daar kwam tot nu toe bijna 900.000 euro op binnen. Vanaf maandag kan daar ook worden gedoneerd voor de hulp op het gebied van medische ondersteuning, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis verwacht tot mei 2021 de hulp te moeten verlenen, waarvoor het de 48 miljoen euro nodig heeft.

Aandachtswijken in Tilburg
Tijdens de coronacrisis is het voor veel organisaties moeilijk om goed zicht te houden op kwetsbare mensen in aandachtswijken. Tijdens de eerste golf liep Zembla mee met sociaal werkers in Tilburg om te kijken hoe zij contact houden met deze groep. De sociaal werkers zeiden dat de hulpvraag groot is en besloten toen al voedselpakketten aan huis te brengen.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.