Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Twee Zembla-uitzendingen genomineerd voor Prix Europa

05-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
Prix Europe

Zembla is met twee uitzendingen genomineerd voor de Prix Europa, het grootste prijzenfestival voor de beste televisie-, radio- en online producties van Europa. De uitzending ‘Ziek van Schiphol’ en ‘Dictatuur geen bezwaar’ zijn genomineerd in de categorie ‘TV Current Affairs’. 

Ziek van Schiphol 

In de uitzending ‘Ziek van Schiphol’ (2021) spreken platformmedewerkers voor het eerst openlijk over de risico’s van hun werk. De medewerkers vertellen over hun eigen gezondheidsklachten en ze maken zich zorgen over de ziektes die ze bij collega’s zien. Eén van hen spreekt van collega’s die “longkanker, maagkanker en stembandkanker” kregen. “Allemaal voordat ze de pensioenleeftijd bereikten.”

Uit vertrouwelijke rapporten die Zembla in handen heeft, blijkt dat Schiphol en KLM vijftien jaar geleden al door hun eigen arbodiensten werden gewaarschuwd voor een verhoogd risico op longkanker en hartproblemen bij het personeel, maar te weinig met die waarschuwingen hebben gedaan. De uitzending maakt veel los: naar aanleiding van Kamervragen noemt minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het beeld dat in de uitzending wordt geschetst over de gezondheidsrisico’s van platformmedewerkers ‘zorgwekkend’.

Hij spoort de sector aan tot actie en kondigt een taskforce met een onafhankelijke voorzitter aan. De arbeidsinspectie kondigt aan een onderzoek te gaan starten naar het gevaar van het ultrafijnstof voor de platformmedewerkers op Schiphol.  

Dictatuur, geen bezwaar

In de uitzending ‘Dictatuur geen bezwaar’ laat Zembla zien dat de Nederlandse overheid decennialang het repressieve Rwandese regime financierde. Met in totaal bijna 140 miljoen euro, zijn onder meer een gevangenis en rechtbanken gebouwd. Ook zijn rechters en advocaten opgeleid.

Volgens critici en mensenrechtenorganisaties heeft dat in het ‘dictatoriale Rwanda’ niet geleid tot een onafhankelijke rechtsstaat. Waarschuwingen van mensenrechtenorganisaties, meningen van dissidenten uit Rwanda en interne kritiek van ambtenaren binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken werden consequent in de wind geslagen. 

De Prix Europa wordt 28 oktober in het Duitse Potsdam uitgereikt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.