Zembla

Twee ton voor klokkenluider Paul Schaap

  •  
01-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
twee-ton-voor-klokkenluider-paul-schaap
Klokkenluider Paul Schaap krijgt twee ton van het ministerie van VROM. Het geldbedrag moet volgens Vrom worden gezien als ‘genoegdoening in het kader van de rol van de heer Schaap als klokkenluider’. Schaap onthulde in 2001 dat de kernreactor in Petten niet veilig was.

Onlangs kreeg ook klokkenluider Ad Bos eindelijk een financiële vergoeding van de overheid. Bos vocht al jarenlang voor een financiële regeling, nadat hij in 2001 de bouwfraude had onthuld en geen baan meer kon vinden.

In april van dit jaar werd bekend dat Schaap 8 ton claimde bij het ministerie van VROM. Hij wilde dit bedrag als compensatie voor inkomstenderving en pensioenbreuk, doordat hij een baan die VROM hem had toegezegd, nooit heeft gekregen.

Klokkenluiders in de kou
In april 2008 besteedde ZEMBLA aandacht aan klokkenluiders zoals Paul Schaap, in 'Klokkenluiders in de kou'. Zij staken hun nek uit maar werden er vervolgens zelf alleen maar slechter van.

Schaap maakte een zwartboek over de veiligheidscultuur in de kernreactor. Daardoor raakte hij zijn baan kwijt. Toenmalig minister van VROM, Jan Pronk, zou hem daarna een functie hebben beloofd bij het ministerie.

Deze baan kreeg hij echter nooit. Daarop stapte Schaap naar de Nationale Ombudsman. Die vond de klacht van Schaap gegrond en vroeg hem met een claim te komen, aldus Schaap.

Meer over:

nieuws-special
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.