Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

TÜV moet toch betalen voor borstimplantaten

20-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
pip-implantaten-scheuren-eerder
De Duitse keuringsorganisatie TÜV moet ongeveer 20.000 vrouwen, onder wie 182 Nederlanders, een schadevergoeding van elk 3000 euro betalen omdat het foute borstimplantaten heeft goedgekeurd. Dat heeft een economische rechtbank in het Franse Toulon vrijdag bepaald.
Het gaat om bij elkaar 60 miljoen euro aan schadevergoedingen, aldus Duitse en Franse media.
De uitspraak staat haaks op een eerder vonnis van een rechtbank in Aix-en-Provence. Die oordeelde dat TÜV geen schadevergoedingen hoefde te betalen. De vrouwen kregen problemen doordat de borstimplantaten gingen lekken.

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland faalde in de controle op de omstreden PIP-borstimplantaten . Controleurs werkten langs elkaar heen, waren laks en hadden geen idee waar ze op moesten letten. Daardoor liepen honderdduizenden vrouwen rond met lekkende, illegale siliconen in hun borsten. Dat blijkt uit interne mails van TÜV, die slachtoffers in een Frans megaproces als bewijs opvoeren.

TÜV keurde de implantaten van het Franse Poly Implant Prothèse (PIP) goed voor de Europese markt. Hoewel al in 2000 meldingen kwamen over fabricagefouten, zijn de implantaten jarenlang door de controles van TÜV heen gekomen.

Nederland
In 2012  toonde  Zembla aan dat er veel meer patiënten de onveilige PIP-borstprotheses hadden gekregen dan de Inspectie voor de Volksgezondheid wist. Minister Schippers beloofde dat er een implantatenregister zou komen om sneller en beter op dit soort calamiteiten te kunnen reageren. In ' Operatie proefkonijn II ' onderzoekt ZEMBLA de stand van zaken. Is de CE-markering inmiddels aangescherpt en hoe staat het met het register?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.