Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Tuchtrechter moet onderzoek doen als politie onrechtmatig geweld toepast’

02-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
518 keer bekeken
  •  
politiehonden_artikellilit
Er moet een speciale onafhankelijke tuchtrechter komen die onderzoek doet en eventueel straf oplegt als politieagenten over de schreef gaan. Dat is een oproep van de Rotterdamse PvdA, D66, GroenLinks en de partij Nida. Dat meldt Rijnmond die verslag deed van het debat dat binnen de gemeente werd gevoerd naar aanleiding van de Zembla-uitzendingen over politiehonden.
Nu doet een speciaal team binnen de politie zelf onderzoek als agenten verwijtbaar hebben gehandeld. De Rotterdamse partijen willen dat de Nationale Politie gaat onderzoeken of een tuchtrechter die rol van de politie over kan nemen. "Met een tuchtrechter creëer je meer onafhankelijkheid, transparantie en mogelijk ook meer begrip van burgers voor de uitspraak”, aldus PvdA-raadslid Steven Lammering.

Politiehond is zwaar geweldsmiddel

De hond is het op een na zwaarste wapen van de Nederlandse politie. Een beet van een politiehond kan zwaar lichamelijk letsel veroorzaken. In de eerste uitzending van Zembla over politiehonden, was te zien dat door het ontbreken van adequate wetgeving politiehonden ook worden ingezet bij lichte vergrijpen en tegen verwarde mensen. De uitzending toonde ook aan dat politiehonden niet gehoorzamen op het commando om los te laten, waardoor ze door blijven bijten. In 'Bijten als beloning - deel 2' is te zien dat politiehonden die bij particuliere verenigingen in opleiding zijn, nog steeds worden mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur.

Discussie over inzet politiehond in Rotterdamse gemeenteraad

Tijdens het debat in Rotterdam was er volgens Rijnmond veel discussie over de inzet van de politiehond. Zo zei PvdD het ronduit ‘gestoord’ te vinden dat de honden stroomschokken krijgen tijdens de training. GroenLinks pleitte ervoor om zo snel mogelijk te stoppen met zowel de inzet van politiehonden als politiepaarden.
CDA, Leefbaar Rotterdam en VVD voelden daar niets voor en prezen het werk van de politiehond en zeiden de inzet ook nodig te vinden ter bescherming van agenten. VVD’er Vincent Karremans stelde zelfs voor om een plan in te dienen voor een onderscheiding van politiehonden.

Tijdens het debat zeiden de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, de hoofdofficier en de Rotterdamse politiechef de oproep om een speciale onafhankelijke tuchtrechter in te stellen, serieus in overweging te nemen.

Kijk de uitzendingen terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.