Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Trouw: Jehovah’s Getuigen jagen op gevoelige data misbruikonderzoek

26-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1109 keer bekeken
  •  
jehovah's getuigen ANP
De Jehovah’s Getuigen zetten alles op alles om de uitgeschreven getuigenissen in handen te krijgen van personen die meewerkten aan een misbruikonderzoek van de Universiteit Utrecht. Deelnemers vrezen nu dat de religieuze organisatie met deze gegevens hun identiteit wil achterhalen om hen aan te spreken op het buiten hangen van de vuile was, schrijft Trouw.
Het gaat onder andere om uitgeschreven diepte-interviews en de ruwe data van de vragenlijsten die werden ingevuld door zo’n 750 leden en ex-leden. Van hen zeiden bijna 300 personen zelf misbruikt te zijn. De Universiteit Utrecht wees een verzoek om de documenten vrij te geven gedeeltelijk af, waarop de Jehovah’s Getuigen vorige week een bezwaarprocedure begonnen.

Traumatisch voor slachtoffers

Uit het onderzoek, dat begin vorig jaar gepubliceerd werd, bleek dat de manier waarop Jehovah’s Getuigen omgaan met misbruik traumatisch is voor de slachtoffers. De organisatie, met 30.000 leden in Nederland, handelt misbruik vaak binnenskamers af. Zestig procent van de getuigen en ex-getuigen die meewerkten, gaf de omgang met misbruik zelfs het rapportcijfer 1.

De Jehovah's Getuigen Gemeenschap probeerde de publicatie van het onderzoek eerder via een rechter tegen te houden. Dat mislukte.

Sander Dekker

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zei toen het rapport uitkwam, geen goed woord over te hebben voor de manier waarop het bestuur van de Jehovah's Getuigen heeft gereageerd op het onderzoek. In een gesprek met Dekkers ministerie gaf het bestuur aan de aanbevelingen uit het onderzoek, waaronder het instellen van een intern meldpunt, af te wijzen.

Wereldwijd zijn Jehova’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland kwamen de afgelopen jaren steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zei in april 2019 tegen Zembla al van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Zembla onderzocht in 2019 in de uitzending ‘Misbruik op weg naar het Paradijs’ hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.

Kijk 'Misbruik op weg naar het paradijs' (2019):

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.