Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Transportbedrijven ontduiken de regels

12-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
transportbedrijven-ontduiken-de-regels
Enkele grote Nederlandse transportbedrijven ontduiken de regels voor de arbeidsvoorwaarden. Ze laten chauffeurs uit Oost-Europa rijden tegen salarissen die ver onder het cao-niveau liggen en werken zo het ontduiken van de wetgeving voor arbeidstijden in de hand. FNV Bondgenoten heeft dat vrijdag gezegd.

De vakbond heeft onderzoek gedaan bij de transportbedrijven Den Hartogh uit Rozenburg en Van den Bosch Transport uit Erp. Naar aanleiding van de ZEMBLA - uitzending ' Explosief transport ' draagt FNV Bondgenoten komende week haar onderzoeksresultaten van de onderzochte bedrijven Den Hartogh en Van den Bosch Transport over aan de Inspecteurs Generaals van de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ze bevatten onder ede afgelegde getuigenverklaringen van werknemers, arbeidscontracten en filmbeelden van sollicitatiegesprekken door buitenlandse chauffeurs bij deze bedrijven. FNV Bondgenoten wil dat de overheidsinspecties de controles aanscherpen. Directeur Peter van den Bosch van Van den Bosch Transport uit Erp moet binnenkort getuigen in een door de FNV aangespannen rechtszaak.
 
Volgens bestuurder Edwin Atema van FNV Bondgenoten worden Oost-Europese chauffeurs soms zo slecht betaald dat ze, om aan voldoende inkomsten te komen, de rij- en rusttijden aan hun laars lappen. De vakbond heeft aanwijzingen dat de overheidsinspectie hier te weinig werk van maakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.