Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Transavia sluit onderzoek naar vlucht waarbij acht mensen onwel werden: 'oorzaak niet gevonden'

15-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
Transavia ANP
Transavia heeft maandag het onderzoek gesloten naar vakantievlucht HV163 van Amsterdam naar het Turkse Antalya. Een uur na vertrek op zondagochtend raakten acht passagiers onwel. Twee moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis. Er is volgens een woordvoerder van Transavia ‘grondig onderzoek naar mogelijke technische oorzaken’ gedaan. Vannacht zijn er inspecties en tests uitgevoerd aan boord van het toestel. Maandag heeft Transavia een testvlucht gedaan. Dat heeft allemaal niet  tot een verklaring voor het incident geleid.
Na sluiting van het eigen onderzoek, heeft Transavia melding gedaan bij de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), zo zegt de woordvoerder.
 De inspectie bevestigt dat het incident maandag is gemeld. Bij het eerste onderzoek van Transavia zelf is de vliegtuigmaatschappij niet uitgegaan van een zogenoemd 'fume event'. "Daar was geen indicatie voor", zo zegt een woordvoerder.
Fume event?
Bij een fume event ontstaat rook of een vieze geur in de cabine, veroorzaakt door plotselinge lekkage van bijvoorbeeld olie. Die geur lijkt op natte sokken of een natte hond. Hoe hoog de vrijgekomen concentraties zijn bij fume events, is nooit onderzocht. In Europa zijn vliegtuigmaatschappijen verplicht om fume events en olielekkage te melden aan de Inspectie van Leefomgeving en Transport. 
ZEMBLA maakte meerdere uitzendingen over mensen aan boord van vliegtuigen die ziek worden door olielekkages. Dat heet het aerotoxisch syndroom.
Transavia heeft maandag alsnog onderzocht of er sprake was van olielekkage, maar heeft daar naar eigen zeggen geen aanwijzingen voor gevonden. 
Inspectie
De inspectie gaat de bevindingen van Transavia zelf bestuderen. Of dat aanleiding geeft tot nieuw onderzoek vanuit de inspectie, kan de woordvoerder op dit moment niet zeggen: “Daarvoor is het nog te vroeg. We zijn blij dat Transavia dit zo snel bij ons meldt. De komende tijd houden we vinger aan de pols.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.