Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tot 4 jaar cel geëist in fraudezaak SNS

29-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen oplopend tot vier jaar geëist tegen negen verdachten van onder meer fraude bij Property Finance, de vroegere vastgoedtak van SNS Reaal.
De fraudezaak bij Property Finance kwam in november 2012 naar buiten. Het ging toen al een tijd erg slecht met de vastgoedtak van SNS. Hoofdverdachte Buck G. was de interim-bestuurder die juist was aangesteld om te saneren bij het onderdeel. Maar door onderling betalingen naar elkaar te doen, zogenoemde kick-backs, werd SNS voor een bedrag van zeker 2,3 miljoen euro benadeeld. Het OM rekent het de verdachten aan dat door hun fraude het vertrouwen in de financiële sector ,,een enorme knauw heeft opgelopen''.
Bank en verzekeraar SNS Reaal werd begin 2013 genationaliseerd als gevolg van de aanhoudende vastgoedverliezen. Property Finance is inmiddels afgesplitst onder de naam Propertize.

SNS Reaal, dat geld heeft te besteden na de beursgang, koopt de kredietportefeuille Bouwfonds en richt het vastgoedbedrijf SNS Property Finance op. De verbazing over deze aankoop is groot, vooral omdat SNS Reaal niet over kennis en expertise over vastgoedontwikkeling beschikt. P. Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht, zegt in ZEMBLA - SNS, klein geworden door groot te doen : ' Ik dacht: wat doen ze nou? Vastgoed lijkt misschien simpel, maar is het niet. Als jij denkt zonder kennis gewoon maar iets kan gaan doen, dan word je geslacht. '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.