Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Topconferentie in Den Haag over antibiotica

20-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
topconferentie-in-den-haag-over-antibiotica
Ministers uit 17 landen nemen op 25 en 26 juni deel aan een internationale conferentie in het Haagse Vredespaleis over de mondiale aanpak van antibioticaresistentie. De conferentie wordt georganiseerd door minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), samen met internationale organisaties.
Door overdadig gebruik van antibiotica bieden steeds meer bacteriesoorten weerstand tegen de werking van antibiotica. Het risico bestaat dat ziektes als longontsteking of hersenvliesontsteking straks niet meer bestreden kunnen worden. Dit probleem komt op de topconferentie aan de orde.
In 2010 en 2011 luidden artsen en deskundigen in de ZEMBLA-uitzendingen ‘Antibiotica Alarm’ de noodklok over de toenemende antibiotica-resistentie. De volksgezondheid staat de laatste jaren onder druk door oprukkende superbacteriën, die mensen ongevoelig maken voor antibiotica.
In 'Antibiotica Alarm III' slaan artsen opnieuw alarm. Vanuit India trekt de 'New Delhi bacterie',  de wereld over. Deze agressieve bacteriën zijn mutanten van soortgenoten die vaak met antibiotica in aanraking zijn gekomen en daardoor resistent zijn geworden.
Wereldwijd heeft deze bacterie al vele doden tot gevolg. Toeristen nemen de bacterie mee naar huis. Artsen staan met lege handen. ZEMBLA onderzoekt: Wat moet er gebeuren om deze levensgevaarlijke bacterie te bestrijden?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.