Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Top bedrijfsleven heeft minimum jaarinkomen al binnen'

07-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
Post NL pakketten drukte ANP
De topbestuurders van grote bedrijven als Philips, Ahold Delhaize en Unilever hebben volgens vakbond FNV na enkele dagen in het nieuwe jaar al het loon verdiend waarvoor een minimumloner nog de rest van het jaar moet werken.

De vakbond bracht vandaag een zelfgemaakte lijst naar buiten met daarop de veertien meest invloedrijke topbestuurders van Nederland in het licht van 'Fat cat day'. Dat is een uit Engeland overgewaaid fenomeen waar al langer wordt bijgehouden op welke dag de inkomsten van topmannen en -vrouwen uit het bedrijfsleven het gemiddelde Britse jaarsalaris overtreffen.

Geen bonus
Op het lijstje staan de bazen van Aegon, de drie grote Nederlandse banken en Shell. Ook die van DSM, KPN, PostNL, KLM, Schiphol en de NS zijn in de lijst opgenomen. Het maandsalaris voor een 21-jarige (het volwassen minimumloon) is 1.684,80 euro bruto. Gemiddeld genomen hadden de veertien ceo’s donderdag (7 januari) om 0.21 uur al het bedrag op zak waar iemand met het minimumloon het hele jaar voor moet werken, stelt vakbond FNV. 

De cijfers uit de lijst zijn gebaseerd op salarissen uit eerdere jaren en FNV heeft ook nog een 'crisiscorrectie' toegepast, omdat de bestuurders vanwege de coronacrisis mogelijk geen bonussen zullen krijgen. Ook is voor het samenstellen van de lijst gekeken naar het aantal gesprekken dat de bedrijfsbazen hadden met ministers en staatssecretarissen in Den Haag.

Verhogen minimumloon 
De vakbond doet met deze actie een dringend beroep op de invloedrijke bestuurders om zich uit te spreken voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur. "Van het huidige minimumloon van 10,24 euro bruto per uur kunnen mensen niet of nauwelijks rondkomen", benadrukt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha. "Dit staat in schril contrast met het feit dat er, ook in Nederland, elk jaar meer miljonairs en miljardairs bijkomen." 

PostNL
Ook de baas van PostNL Herna Verhagen, wordt genoemd in het lijstje. Al jaren is er flinke kritiek op de lage tarieven en slechte werkomstandigheden bij PostNL. Van pakketsorteerders die volgens FNV niet het loon krijgen waar ze recht op hebben, postbodes die zijn vervangen door goedkopere bezorgers en constructies om arbeidskosten zo laag mogelijk te houden. We maakten daar de uitzending 'De kilosjouwers van PostNL' (2018) over: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.