Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tootas failliet, woongroep en supermarkt gaan door

09-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
485 keer bekeken
  •  
tootas-failliet-woongroep-en-supermarkt-gaan-door
De particuliere zorginstelling Tootas, onderwerp van de ZEMBLA uitzending " Handel in gehandicapten ' is failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen. Tootas failliet, woongroep en supermarkt door. Het faillissement van Tootas BV uit Keijenborg lijkt geen directe gevolgen te hebben voor de cliënten van de woongroep.
De zorgboerderij in Keijenborg kwam in opspraak na de Zembla uitzending. De zorg voor autisten en verslaafden bleek ver onder de maat. Zo zou de eigenaar agressief zijn en zou hij geld in eigen zak stoppen dat voor de dagbesteding was bedoeld.

H. Bolster, eigenaar van de woongroep Tootas, beheert voor de meeste bewoners van zijn groep het geld. Zo ook voor de 45-jarige Tonnie. Voor hem ontvangt Bolster 36.000 euro per jaar. Maar in het jaar dat Tonnie bij Tootas zit, krijgt hij amper dagbesteding: ‘Ik deed de hele dag niets’. Ook voor de autistische Melanie gaat het mis. Op de dagbesteding die zij elders heeft mocht Melanie plots niet meer komen. Bolster zegt dat de dagbesteding Melanie niet meer wilde. Dit is niet waar, dagbesteding SARA laat ZEMBLA weten dat Bolster de rekeningen keer op keer niet betaalde.

Kamervragen
Vragen van het lid Leijten (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het faillissement van Tootas.

1
Wat is uw oordeel over het bericht dat de particuliere zorginstelling Tootas, die onderwerp was in de Zembla uitzending, failliet is? (1) (2)

2
Is u bekend wie de overnemende partij is? Wat is uw oordeel over die overnemende partij?

3
Hoeveel mensen zijn er gedupeerd door het faillissement van Tootas?

4
Bent u bereid uit te zoeken hoeveel PGB-gelden er bij het faillissement zijn verdwenen?

5
Bent u bereid contact te zoeken met het Zorgkantoor en daar te verzoeken coulance te hebben met de mensen die via PGB zorg inkochten bij Tootas, maar hun zorggelden nu – naar alle waarschijnlijkheid – kwijt zijn? Zo neen, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer over de uitkomsten informeren?

6
Erkent u dat de eigenaar van Tootas gewoon opnieuw kan beginnen met een particuliere zorginstelling? Kunt u uw antwoord toelichten?

7
Is u bekend dat (voormalige) cliënten, verwanten en ex-medewerkers aangifte hebben gedaan tegen Tootas? Bent u bereid uit te zoeken wat het faillissement juridisch betekent voor het vervolg van die aangifte?

8
Bent u tevens bereid om uit te zoeken of de aangifte ook zal leiden tot vervolging en de Kamer te informeren hierover?


Omroep Gelderland: Zorgboerderij Tootas failliet

zie ook: Gelderlander: Tootas failliet, woongroep en supermarkt door
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.