Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Toezicht kerncentrales niet onafhankelijk

20-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
toezicht-kerncentrales-niet-onafhankelijk
De dienst die toeziet op de veiligheid van kerncentrales in Nederland, waaronder die in Borssele, is niet onafhankelijk.
 

Tegen de regels

Volgens deskundigen op het gebied van kernenergie is het 'hoogst onwenselijk' dat de Kernfysische Dienst die de kerncentrales controleert door het kabinet Rutte is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken, dat ook de bouw van kerncentrales stimuleert. Het is het tegen de regels van het Internationaal Atoomagentschap IAEA.
 

Toezichtfunctie

Het personeel van de Kernfysische Dienst (KFD) valt sinds 2010 direct onder minister Maxime Verhagen, terwijl de toezichtfunctie bij eerdere kabinetten gescheiden werd. Het personeel  heeft op papier geen mogelijkheden om tegen hem in te gaan. De minister heeft zich uitgesproken voor de bouw van meer kerncentrales.

Japan
In reactie op Kamervragen lieten minister-president Mark Rutte en Verhagen weten dat er geen enkel bezwaar was om de KFD onder te brengen bij Economische Zaken. Maar volgens de deskundigen heeft de kernramp in Japan eerder dit jaar laten zien hoe gevaarlijk dit kan zijn.

Ook de Japanse equivalent van de KFD, de NISA, viel onder het ministerie dat kernenergie moest stimuleren. Daardoor is nalatigheid ontstaan op het gebied van controle en veiligheid. Verhagen lapt voorschriften kernenergie aan zijn laars.

Lees het artikel  ' 'Verhagen lapt voorschriften kernenergie aan zijn laars '' op trouw.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.