Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Toelating alle gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat en tallowamine ingetrokken

22-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Glyfosaat
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) trekt met een voorlopig besluit per 22 augustus de toelating in van alle gewasbeschermingsmiddelen die glyfosaat in combinatie met de hulpstof tallowamine bevatten.
Hiermee geeft het Ctgb uitvoering aan een besluit van de Europese Commissie van begin augustus. Voor de Nederlandse markt gaat het om 36 middelen (12 zgn. moedertoelatingen en 24 afleidingen daarvan). Glyfosaat wordt in tal van teelten gebruikt als onkruidbestrijder. De toevoeging van tallowamine bevordert het uitvloeien van het betreffende middel.
De reden voor het Europese besluit is dat de commissie in toxicologische onderzoeken een gezondheidsrisico constateert bij middelen die de combinatie van  glyfosaat en de wat oudere hulpstof tallowamine bevatten.
Monsanto
Monsanto heeft in april in een statement op de website toegegeven dat ze tallowamine in de producten heeft gebruikt. Monsanto verklaart in dit bericht in april dat ze al bezig waren met een transitie om tallowamine geleidelijk te vervangen door andere stoffen, volgens Monsanto vanwege commerciële overwegingen. Maar een paar maanden eerder sprak de Franse voedselveiligheidsautoriteit ANSES al grote bezorgdheid uit over de combinatie tussen glyfosaat en hulpstof tallowamine, die vaker gebruikt wordt in glyfosaat producten.
Frans beleid
In juni haalden de Fransen 132 onkruidproducten van de markt waar zowel glyfosaat als tallowamine in zit, omdat niet uitgesloten kan worden dat er onacceptabele risico’s voor gezondheid zijn na gebruik van deze producten. Hieronder vallen 29 producten voor thuisgebruik. Een woordvoerder van de Franse autoriteit ANSES,Elena Seité, verklaarde in Franse kranten dat het Franse verbod ook voor Roundup-producten geldt, maar ook voor andere glyfosaatproducten die door tuincentra aan particulieren als onkruidbestrijder worden verkocht onder andere merknamen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.