Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Toch Nederlands verbod op investering in productie van clustermunitie

14-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
toch-nederlands-verbod-op-investering-in-productie-van-clustermunitie
In een brief aan de tweede kamer kondigt minister De Jager aan om “stappen te willen nemen voor een verbod op directe investeringen in de productie, verkoop en distributie van clustermunitie”. Rond de jaarwisseling hoopt het kabinet met een nadere uitwerking van dit verbod, aldus Minister de Jager.  Ondanks een motie in de Tweede en de Eerste Kamer leek het kabinet in eerste instantie onvermurwbaar. IKV Pax Christi dat al jarenlang pleit voor een verbod reageert verheugd op het besluit van de regering.
 

Voorgoed uitbannen

Roos Boer, programmaleider clustermunitie bij IKV Pax Christi: ”Wij feliciteren de regering met het besluit tot een verbod en zullen de uitvoering ervan scherp in de gaten houden. Iedereen is het er in Nederland inmiddels over eens dat clustermunitie voorgoed moet worden uitgebannen vanwege het humanitair leed dat deze wapens verspreid.  Wetgeving is de beste manier om investeringen die bijdragen aan productie in het buitenland voorgoed uit te bannen.”
 

Andere landen

In de afgelopen jaren is de groep van landen die investeringen in clustermunitie producenten wil verbieden groeiende.  Boer: “We zien dat meer en meer landen regelgeving opstellen om investeringen tegen te gaan. Een paar maanden geleden was het Italië die investeringen bij wet verbood, een maand geleden kondigde Zwitserland een soortgelijk verbod aan en het zou geweldig zijn als we Nederland binnenkort aan die groep toe kunnen voegen.”
 

Clusterbom

Een clusterbom, of clustermunitie, bestaat uit een huls met daarin een groot aantal kleinere bommen (submunitie). Deze hulzen kunnen door vliegtuigen worden afgeworpen of vanaf de grond worden afgevuurd. In de lucht breekt de huls open en laat de submunitie vrij om een gebied te bedekken met de omvang van een aantal voetbalvelden. Wie zich ook in dat gebied bevindt, militair of burger, loopt groot risico slachtoffer te worden.
 

Submunitie

Naast de directe impact van het gebruik van clustermunitie, brengen ze burgerlevens ook in gevaar lang nadat een conflict is beëindigd. Dit komt door het hoge aantal submunitie dat faalt bij het exploderen en daardoor de facto werkt als een landmijn. Het overgrote deel van de slachtoffers valt onder burgers. Door de aantrekkingskracht van het speelgoedachtige uiterlijk van de submunities, lopen kinderen bovendien meer risico dan volwassenen om te worden verminkt of gedood.
 

Het clusterbom gevoel

In 2007 besteedde ZEMBLA aandacht aan dit onderwerp in de uitzending ' Het clusterbom gevoel ' van Jos van Dongen en  Andre Tak: Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen produceren. Ook investeren ze in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid. ZEMBLA onderzocht onder andere de geldstromen van de pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds die de controversiële investeringen bevestigen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.